Tudomány

Egyre többen szívnak füvet edzés előtt

Ki gondolta volna, hogy az egyre több helyen legalizált marihuánának ilyen következményei lesznek? A legtöbben arra tippelnénk, hogy maximum a gyorséttermek forgalmát turbózza fel a marihuánafogyasztás előretörése, de arra valószínűleg senki nem számított, hogy az edzőtermek is tömve lesznek bekábult emberekkel – pedig egy új trend van születőben, amit nagyjából füves edzésként lehet a legjobban leírni.

A Colorado Boulder-i Egyetem kutatói szerint az Egyesült Államokban azon területeken, ahol legálisan lehet vásárolni a szert, 10-ből 8 marihuánafogyasztó edzés előtt is él vele, mert motiváltabbnak, energikusabbnak érzi magát, és a mozgás után hamarabb regenerálódik – írja a Treehugger.

Egy résztvevõ dohányzik az indiai vadkender legalizásáért rendezett kannabisz felvonuláson a berlini tévétoronynál. Fotó: MTI/EPA/Alexander Becher

A kutatók szerint ez azt mutatja: nem igaz az a sztereotípia, hogy a marihuánától az ember lassú, lusta és kába lesz, van, akire éppen hogy motiválóan hat a szer. Persze azt is megjegyezték, hogy egyelőre nem ajánlanák természetes doppingként a füvezést, de

nem zárják ki, hogy jó hatással lenne az anyag a teljesítményre és az energiaszintre.

Az amerikaiak egyébként kifejezetten egészségtelen nemzetnek mondhatók, a mozgás elleni legnépszerűbb kifogások kutatások alapján pedig pont azok, amelyeket a marihuána gyógyítani látszik.

Egyelőre nagyon kevés a kutatás a marihuána és a mozgás kapcsolatára, ezért az egyetem kutatói Kalifornia, Colorado, Nevada, Oregon és Washington államban kérdeztek ki összesen 600 marihuánafogyasztót úgy, hogy az edzés közbeni vagy előtti használatra is kitértek. Az egyik kérdés például az volt, hogy fogyasztott-e már az illető egy-négy órával az edzés előtt marihuánát, a válaszadók 82 százaléka pedig azt válaszolta, hogy igen.

Fotó: Thinkstock

Az ilyen választ adók 70 százaléka azt nyilatkozta, hogy jobban élvezi az edzést, amikor kicsit be van állva, 78 százalékuk szerint gyorsabban visszanyerik az energiájukat a mozgás után, 52 százalékuk pedig nagyobb motivációról számolt be.

A kutatásból az is kiderült, hogy ezek az emberek 43 perccel többet edzettek egy héten azoknál, akik nem fogyasztottak mozgás előtt marihuánát.

A tudósok megjegyezték, hogy hasonló elveken működik a marihuána hatása az úgynevezett futóeufóriához, ami egy nagy adag boldogsághormon felszabadulását jelenti futás közben. Könnyen lehet, hogy ez az összefüggés okozza a furcsa hatásokat.

Persze még rengeteg vizsgálat kell ahhoz, hogy a pontos összefüggéseket fel lehessen tárni, de az egyetem már most elindított egy kutatássorozatot a témában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik