Egy brit tengerbiológus arra volt kíváncsi, hogy vajon a biológiailag lebomló zacskók tényleg olyan környezettudatosak-e, mint ahogyan hirdetik őket. Ezért még 2015-ben arra kérte a diákjait a Plymouth Egyetemnél, hogy ássanak el néhányat. Most ásták ki őket, és megnézték, mi maradt belőlük – kiábrándítóan sok valójában.
A National Geographic cikkéből kiderül, hogy Richard Thompson és csapata nagyon meglepődött, amikor nemhogy nem esett szét a zacskó, de még használatra is tökéletesen alkalmas volt. „Nem voltak ugyanolyan erősek, mint amikor eltemettük őket, de nem bomlottak le számottevően” – mondta.
Ez egyébként csak az egyik eredménye az Environmental Science & Technology tudományos folyóiratban megjelent tanulmánynak, ami öt különböző bevásárló táska bomlását vizsgálta, méghozzá vízben, földben, vagy csak simán a levegőben, mintha hagyományos háztartási hulladék volna. A kutatásból kiderült, hogy egyik fajta táska, még a biológiailag lebomló sem bomlott három év alatt annyit, hogy jobbnak lehessen tekinteni a hagyományosoknál.
A kutatók azt is megjegyezték, hogy a biológiailag lebomló jelző megtévesztheti a vásárlókat, mert azt hiszik, hogy a zacskó simán lebomlik, ahogy eldobják. Pedig, ahogy a kutatás is mutatja, ez egyáltalán nem így van. Ez pedig azzal járhat, hogy újabb és újabb ilyen zacskót vesznek ahelyett, hogy
A kutatás megjelenése után a zacskó gyártója persze támadta az eredményt, de Thompson kiáll a csapata kutatása mellett.
Egyelőre nem létezik olyan, zacskóhoz használható anyag, ami rövid időn belül lebomlik, figyelmeztetnek szakértők. Így még mindig jobban járunk, ha újrahasználjuk a zacskóinkat, mintha nem megfelelő módon, a háztartási hulladékba dobjuk a biológiailag lebomló, komposztálódónak hirdetett táskákat, mert azok jó eséllyel csak ipari körülmények között fognak újra hasznosulni.