Tudomány

Csatát nyerhetünk az egyik leggyakoribb ráktípus elleni harcban

Brit kutatók sikerrel azonosítottak 17 olyan gént, amik radikálisan megemelik a prosztatarák kialakulásának esélyét. A tudomány eddig csak 6 ilyen génről tudott, így most már összesen 23-mal lehet számolni, amelyeknek jó része kimutatható egy egyszerű vérteszttel is – írja a Daily Mail.

A londoni Rákkutató Intézet munkatársai kiderítették, hogy a mutációkat hordozó férfiaknak háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy kialakuljon bennük a prosztata káros elváltozása, mint azoknak, akik nem rendelkeznek ezekkel a génekkel.

Sőt, egy-egy mutációegyüttes akár tízszeresére is emelheti a kockázatot. 

A kutatók azt remélik, hogy a közeljövőben olyan DNS-teszteket végeznek majd fiatal férfiakon, amely ki tudja mutatni ezeket a mutációkat, és a nagyobb kockázattal rendelkezőket folyamatosan lehet majd megfigyelni, és ezzel a gyógyulási esélyeket megsokszorozni. Ha egy betegnél már kialakult a rák, akkor egy hasonló teszt meg tudná mondani, pontosan mennyire agresszív, ezzel személyre szóló kezelés lehetőségét nyújtva.

Fotó: MTI/EPA/Carlo Ferraro

Az egyetlen jelenlegi prosztatarák-teszt a piacon nem túl megbízható, pedig az Egyesült Királyságban minden évben 47 ezer férfit diagnosztizálnak a problémával. Közülük 11800 nem is éli túl a betegséget.

Az intézet kutatói megállapították, hogy azok a betegek, akik a 23-ból egy bizonyos négy mutációval rendelkeznek, tizenegyszer nagyobb eséllyel kapnak agresszív tumort, mint azok, akiknek nincsenek meg ezek a mutációik. Az egyik génmutációval az agresszív daganat kialakulásának esélye meghetvenszereződik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik