Tudomány

Kinek hisznek a kisgyerekek: a felnőtteknek vagy a saját szemüknek?

100 évvel ezelőtt először Freud és a pszichoanalitikusok, majd Piaget és a modern fejlődéslélektan mutatott rá arra, hogy 1-2 éves gyermekeknek is bonyolult vágyaik és sokszor igen elvont gondolataik vannak. A mai kognitív pszichológia továbbmegy ezen a 100 éve még botránykeltő úton: kisgyerekeken és csecsemőkön végzett vizsgálatai segítségével térképezi fel, hogyan értelmezik a kicsik a körülöttük lévő világot és a feléjük irányuló kommunikációt. A viselkedés, a tekintet, s az idegrendszer működésének elemzéséből következtetni tudunk arra, mit is tud a baba.

Fotó: Thinkstock

A világviszonylatban vezetőnek számító, a CEU-n és az ELTE-n működő babalaborokban a kutatók többek között azt vizsgálják, hogy figyelembe veszik-e a kisgyerekek, ki tanítja őket, és hogy jobban hisznek-e tanítóiknak, mint a saját szemüknek. A kutatások eredményei a felnőtt gondolkodás gyökereiről is sokat elárulnak.

A CEU Határtalan tudás rendezvénysorozatának következő előadásán, április 25-én 18 órakor olyan elismert kognitív pszichológusok mutatják be eredményeiket a témában, mint Pléh Csaba és Csibra Gergely, a CEU oktatói, valamint Király Ildikó, az ELTE Babalabor műhelyének vezetője. A beszélgetésbe a CEU filozófia professzora, Farkas Katalin is bekapcsolódik.

A Határtalan tudás rendezvénysorozatot a CEU azért indította el, hogy a CEU professzorai és a velük együttműködő magyar szakemberek, valamint a társadalmi élet szereplői megmutassák az érdeklődő közönségnek a legizgalmasabb tudományos aktualitásokat és azok közvetlen hatását mindennapi életünkre.

Az első alkalommal Ürge-Vorsatz Diana fizikus, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője és Nagy Réka, az Ökoanyu blog írója az éghajlatváltozás következményeiről és a lehetséges megoldásokról beszélgettek.

Eltűnik a krumpli, jöhet helyette a malária – ez vár a magyarokra
Ürge-Vorsatz Diánával beszélgettünk a klimaváltozásról, aki szerint nem reménytelen a helyzet, csak sürgősen kell cselekedni.

A második esemény a hálózatok és a siker összefüggéseit vizsgálta a világszerte ismert hálózatkutató, Barabási Albert-László, és a szintén elismert hálózatkutató Vedres Balázs, valamint Palya Bea, énekes-dalszerző segítségével.

A sikerre nincs recept, de a zsenijeinket mi választjuk
Barabási Albert-László, világhírű magyar hálózatkutató és fizikus a CEU előadássorozatán beszélt arról, miért sikeresebbek egyesek másoknál.

A rendezvény a Közép-Európai Egyetem Nádor utcai épületében lesz, és teljesen ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztrálni erre a linkre kattintva lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik