Tudomány

Önjavító űrruha és ezernyi miniatűr űrszonda – ezek lehetnek a NASA jövőbeli nagy dobásai

A NASA minden évben támogatja a hozzá beérkező leginnovatívabb elképzeléseket a NASA Innovative Advanced Concepts (NASA Innovatív Haladó Koncepciók, NIAC) keretein belül – idén 18 projektnek szavazott bizalmat, és nem kevés mennyiségű pénzt, ezeknek nagy része viszont olyan, mintha egy kicsit elborult sci-fiből lépett volna ki. A legígéretesebbnek talán a repülő pókok ihlette mikroszondák, a Vénuszra készülő lebegő landerek és az önjavító űrruhák tűnnek, de a többiek sem maradnak le sokkal a sorban.

A NIAC-ban egyébként akár 500 ezer dolláros támogatást is lehet nyerni olyan projektekkel, amelyek előre viszik az űrkutatást vagy az emberes űrmissziókat. A 2019-es első fázisban az űrügynökség 12 elképzelést díjazott nagyjából 125 ezer dolláros támogatással, és 6 projektet félmillió dollárral. Az első fázis kilenc hónapos munkára ad lehetőséget, amikor a kutatóknak az a feladatuk, hogy bővebben dolgozzanak az ötleteiken, a második fázis pedig kétéves periódust ad arra, hogy a beadott pályázatok technológiáját jobban kidolgozzák – írja a CNet.

A Vénuszra küldött lander az egyik legígéretesebb a nyertes pályázatok közül: ez egy kéteszközös űrmisszió lenne, amely során az egyik eszköz energiát gyűjtene a vénuszi atmoszférából, majd ezt az energiát a Vénusz felszínén várakozó landernek átadná. Így az eszközök energiaellátása folyamatos volna, és nem kellene az időjárási körülményekhez kötni a misszió sikerességét.

Fotó: NASA / JPL

Texasi kutatók egy SmartSuit, azaz OkosSzkafander néven dolgoznak egy olyan űrruhán, amely képes saját magát megjavítani. Olyan robotikát építenének bele, amely nemcsak képes az apró szakadásokat megoldani, de

monitorozza az űrhajós életjeleit és egészségi állapotát, valamint segítené a mozgást.

A harmadik igazán sci-fi elképzelés a repülő pókoktól ered, amelyek apró hálót lőnek ki, és a szél segítségével “röptetik” magukat egyik helyről a másikra. A projekt nagyon kicsi, alig 50 milligramm súlyú szondákat küldene a felfedezésre váró bolygók atmoszférájába, de azokból több ezret, méghozzá különböző szenzorokkal. Ezek a széllel mozgó eszközök képesek lennének jobban feltérképezni az atmoszférát, és segíteni a jövő űrhajósait.

Ezeken kívül esélyt kapott még a munkára holdi bányászprojekt, neutrínódetektor, vagy éppen nukleáris szonda – ezek csak a legizgalmasabbak közülük. Az biztos, hogy néhányuk komolyan előrelendíti majd az űrkutatást, ha nem is a közeli, de a távoli jövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik