Tudomány

Nedves területekre bukkantak a Marson

Nedves területeket azonosítottak a Mars sarkvidékeinél és egyenlítőjénél – számol be az MTI. A régiókat az Európai Űrügynökség (ESA) szondája, az ExoMars TGO (Trace Gas Orbiter) mutatta ki, miközben a bolygó felszínének vízjéglerakódásait kereste. Az űrszonda az égitest hatalmas porviharáról is gyűjtött adatokat, meglepő módon azonban nem talált metánt a légkörben.

Az élet lehetséges nyomára bukkantak a Marson
A szakértők igazolták, hogy a metán valóban jelen van az égitesten.

A NASA Odysssey missziójának köszönhetően 2002 óta tudjuk, hogy egykor folyékony víz volt a Marson, és az égitesten továbbra is jelen van a víz jég formájában. Azt azonban eddig nem sikerült kideríteni, hogy hol is találhatók ilyen lerakódások.

Az űrszonda egyelőre vázlatos térképén egy vízben gazdag, állandóan fagyott felszínű terület rajzolódik ki a sarkvidéken, emellett nedves anyagot is jelzett az egyenlítő környékén.

Az ESA műholdja azt a vihart is megfigyelte, amely az Opportunity marsjáró vesztét okozta. A vihar több mint 40 kilométeres magasságig jutott, az űreszköz viszont biztonságos távolságban, 400 kilométerre kering. A vihar során jól láthatóan felhevült a Mars légköre, a felmelegedéssel pedig magasabb rétegekbe is felkerült a víz, míg normál esetben a jégfelhő-formálódás ebben megakadályozta volna.

Minden korábbi feltételezés ellenére a szonda kifinomult mérőműszerei sem fedeztek fel metánt a Mars légkörében

– mondta Oleg Korablev, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársa. A szakértő szerint ennek oka az lehet, hogy egy eddig ismeretlen folyamat gyorsan eltávolította a gázt az alsó légkörből

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik