Tudomány

Ha fél az E-számoktól, ne nyelje le a nyálát

Az E-számok egyes élelmiszeripari anyagok kódjai, céljuk az egyszerűsítés, szabványosítás. Aki zsigerből elutasítja őket, annak többé nem ajánlott lélegezni, friss zöldséget és gyümölcsöt enni, sőt saját nyálától is rendszeresen meg kellene szabadulnia.

Jó pár éve, hogy az úgynevezett E-számok közellenséggé váltak, ami nem is csoda, hiszen szinte a csapból is az folyik, micsoda kemikáliákat, mérgező vegyületeket rejtenek az élelmiszeripari termékek, amelyek „tele vannak E-vel”. Ráérzett erre a marketing is, egyre a boltok polcain több „E-mentes” terméket találunk, ami a folytatásból kiderül: önmagában vicc.

Amikor a csapból is az folyik kifejezést használtunk, nyilván nem tudományos munkákra gondoltunk, hanem a napi 24 órában ránk ömlő életmódtippeket osztogató posztokra, cikkekre, műsorokra.

Valójában mit is jelentenek az E-számok, és van-e okunk aggodalomra velük kapcsolatban? Erről kérdeztük Dr. Lente Gábor egyetemi tanárt, a PTE TTK Általános és Fizikai Kémiai Tanszékének vezetőjét. A professzor március végén tartott előadást a témában a Magyar Természettudományi Társulat konferenciáján.

A szalicil nem is kaphat E-számot

Az E-számok az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai, magyarán különböző anyagok jelölésére szolgálnak. Mint az irattárban, ahol a nyilvántartás egyszerűsítésére a dokumentumok nem terjengős címükkel, hanem valamilyen rövid jelzéssel szerepelnek.

Az élelmiszerek összetevőit soroló címkéken egyszerűen fizikailag nincs annyi hely, hogy mindent pontosan kiírjanak, ezért használják ezeket a kódszámokat a termékek csomagolásán. Őszintén szólva az átlagembernek teljesen mindegy is, hogy tartósítószerként nátrium-metil-parahidroxibenzoátot lát, vagy E219-et.

E-számot csak olyan anyag kaphat, amelyet az unió szakértő testületei alapos vizsgálat után biztonságosan alkalmazhatónak ítélnek. Tévedés, hogy az E-számmal jelölt vegyületek károsak lennének, sőt ennek épp ellenkezője igaz, máskülönben nem kapnák meg a szükséges engedélyeket.

Kiváló példa a minden konyhában megtalálható, tartósításra használt befőzési szalicil: nem kapott E-számot, mert megbukott a teszteken, kiváltására léteznek sokkal biztonságosabb anyagok

– mondja a 24.hu-nak a professzor.

Az oxigén is E-szám

Nem kell mindig és mindenhol a sumákságot keresni, és semmit nem szabad elhinni csak azért, mert a szomszéd azt mondta. Íme néhány teljesen hétköznapi vagy élettanilag fontos anyag, amit E-számként nyilvánvalóan kizárnánk az életünkből:

  • E948 – oxigéngáz, ami nélkül 2-3 perc alatt meghalunk;
  • E330 – citromsav, a citrom ízanyaga;
  • E1510 – etil-alkohol, minden alkoholos ital szíve és lelke;
  • E1100 – amiláz, az emberi nyál egyik alkotóeleme;
  • E300 – aszkorbinsav, azaz C-vitamin;
  • E101 – B2-vitamin;
  • E306 – E-vitamin;
  • E160d – karotin, ez adja például a sárgarépa színét.

Ecet vagy E260?

Ha olyat eszünk, aminek nincs E-száma, azt kizárólag bizalmi alapon tegyük

– idéz egy ismert amerikai toxikológust Lente Gábor, de hozzáteszi, ez így nem teljesen igaz, hiszen például a kősónak nincs E-száma, mégsem hiányozhat egyetlen ételből sem.

Azt sem mondhatjuk, hogy az élelmiszeriparban alkalmazott minden segédanyag teljesen ártalmatlan, ám ezeket a kockázatok ismeretében mennyiségi korlátok közé szorítják, így már tényleg nincs mit tartani tőlük. Érdemes megemlíteni, hogy vannak táplálkozási szempontból teljesen értelmetlen segédanyagok is, mint mondjuk a színezékek.

A professzor egy E-mentes ketchup címkéjével világítja meg az egész téma fonákját. Ezen azt olvashatjuk, hogy a csomagoláson látható jelölés azt jelenti, a termék „mentes minden E jelzésű adalékanyagtól”, és valóban, lejjebb az összetevők között paradicsomot, cukrot, ételecetet, étkezési keményítőt, sót és fűszerkivonatot találunk.

Érdemes viszont tudni, hogy ha valaki nem akarja kiírni az ételecetet és a keményítőt, akkor ezt tünteti fel helyette: E260, illetve E1400-E1452 a keményítő fajtájától függően.

Kiemelt kép: Kummer János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik