Tudomány

Milliókat öl meg a helytelen táplálkozás

Egy új kutatás szerint világviszonylatban a halálozás 20 százaléka a helytelen táplálkozásra vezethető vissza – számol be az MTI. A szakértők a világ 195 országban vizsgálták a táplálkozásra vonatkozó 1990-2017 közötti adatokat.

Eredményeik alapján a világon 2017-ben több halálesetet idézett elő a teljes kiőrlésű termékeket, friss gyümölcsöt és magvakat nélkülöző étrend, mint a transzzsírokban, cukrozott italokban, vörös húsban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag táplálkozás.

Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem Egészségstatisztikai Intézetének munkatársa és a tanulmány vezető szerzője kiemelte, ez a vizsgálat megerősítette, hogy a rossz táplálkozás több halálesetért felel, mint bármely más tényező.

Fotó: iStock

A szakértők szerint a túlzott sófogyasztás, illetve az egészséges élelmiszerek, így a teljes kiőrlésű termékek, zöldségek és magvak fogyasztásának hiánya jelenti a legnagyobb problémát. A helytelen táplálkozás a leggyakrabban szív- és érrendszeri betegségek útján okoz halált.

A legrosszabb helyzet Üzbegisztánban van, ahol 100 ezer lakosra számítva 891,8 a halálozásért felelős a rossz táplálkozásra, itt az összes haláleset 43,7 százalékát idézte elő a nem megfelelő étrend. A második legrosszabb helyzetben Afganisztán van 750,5 halálozással.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik