Tudomány

Újra bebizonyosodott, hogy a macskáknak vannak embereik, nem az embereknek macskáik

Sok a kavarodás arról, hogy a macskák tulajdonképpen hülyébbek-e a kutyáknál, vagy csak nem törődnek az olyan apróságokkal, mint a nevelés, vagy akár a saját nevük. Most egy kutatás bebizonyította, hogy valószínűleg az utóbbi állítás a helyes, és a macskák nem sokkal butábbak, mint a kutyák, csak nehezebben nevelhetők, és

nem érdekli őket különösebben, ha szólunk nekik.

Több kutatás foglalkozott már azzal, hogy a kutyák valójában értik-e a saját nevüket, vagy csak a hangsúlyra figyelnek oda, macskákról viszont nem sok hasonló készült eddig – ezért gondolta a tokiói Sophia Egyetem kutatócsapata, hogy leteszteli, vajon a macskák tudják-e, hogy hívják őket.

A Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tudósok azt figyelték meg, mennyiben reagálnak másként a cicák arra, ha a saját nevüket hallják, mint bármi más szóra, vagy esetleg egy másik macska nevére. A dolgot letesztelték idegen hangokkal és a gazdáik hangjával is, rögzítve, hogy mire hogyan figyelnek.

Fotó: iStock

Kiderült, hogy az állatok képesek megérteni, amikor a nevüket kimondjuk, és tudják is, hogy róluk van szó, ami abból derül ki, hogy aktívabban mozgatják a fülüket és a fejüket, de a farkukat nem, és nem is figyelnek oda, vagy nem nyávognak, ha fel is fogják, hogy hozzájuk beszélünk. Néhányan így reagáltak a gazdájukon kívül más hangjára is, de a legtöbben mégis csak a saját gazdi hívására figyeltek a legjobban. Az, hogy felfogják a nevüket, nem jelenti viszont, hogy érdekli is őket,

egyszerűen tudják, hogy hozzájuk beszélünk, de nem reagálnak.

Persze ez nem igaz minden macskára, a macskakávézókban például általában a négylábúak egymás nevére is ugyanúgy figyeltek, nem tudták megkülönböztetni a sajátjukat.

A japán kutatók szerint elmondható, hogy a macska nagyjából tudja, melyik hangsor jelenti az ő nevét abból a szórásból, amit minden nap mondogatunk neki, de annyira már nem érdekli a helyzet, hogy minden esetben reagáljon is rá. Csak akkor fog hallgatni a nevére, ha ő is úgy akarja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik