Tudomány

Agresszívabb lesz a daganat, ha sok cukrot fogyaszt

A tudományos szféra egyelőre úgy gondolkodik a cukor és a vastagbélrák kapcsolatáról, hogy a cukorfogyasztástól bekövetkező nagy súlygyarapodás az első számú oka a tumor gyorsabb növekedésének – ez nem új dolog, az elhízás már régóta rizikófaktor a daganatok kialakulásában.

A Baylor Orvostudományi Főiskola és a Weill Cornell Medicine kutatóintézet közös kutatásából kiderült, hogy már maga a cukorfogyasztás is meggyorsítja a tumorok növekedését, nem kell hozzá elhízni – ez bebizonyítja, hogy még azokra is káros hatással vannak a cukros élelmiszerek, akiknek olyan gyors az anyagcseréjük, hogy nem híznak tőlük.

„Rengeteg megfigyelésre alapozott kutatás mutatta be az összefüggést a cukros üdítők fogyasztása, az elhízás és a vastagbélrák kialakulásának esélye között” – írta egy sajtóközleményben Dr. Jihye Yun, a Baylor molekuláris és emberi genetika szakterületének professzorasszisztense. „A jelenlegi elképzelés az, hogy a cukor azért káros a szervezetre, mert elhízást okoz.

Tudjuk, hogy az elhízás nagyon sok rákfajtánál rizikófaktor, de nem voltunk biztosak abban, hogy létezik-e közvetlen kapcsolat a cukor és a vastagbélrák kialakulása között.

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók a kísérletben résztvevő egerekkel magas cukortartalmú kukoricaszirupot itattak – ez található például a cukros üdítőkben is. Az állatok naponta annyi kukoricaszirupot kaptak, ami egy embernek napi 3,5 liter cukros üdítő elfogyasztásával egyenlő arányú. Az állatokból kiiktatták az APC-gént, amelynek hiányában a vastagbélben a sejtek kontroll nélkül növekedhetnek, és nem halnak el, ez pedig gyakorlatilag egyenes utat jelent a vastagbéltumor kialakulásához (az emberi vastagbélrák-esetek 90 százalékában sem működik ez a gén a szervezetben).

udito(960x640)(2).jpg (üdítőital, üdítő, )
Fotó: MTI

Az egereket olyan oldattal itatták, amelynek 25 százaléka ilyen magas cukortartalmú kukoricaszirup volt. Az első fázisban hagyták, hogy az állatok maguktól fogyasszák az oldatot, de ekkor nagyon elhíztak. Ezt kiküszöbölendő elkezdték a kutatók adagolni az italt, méghozzá két hónapig – ekkor az egerek nem híztak el, viszont sokkal nagyobb tumorok alakultak ki bennük, mint a kontrollcsoport szervezetében.
A kutatás azt mutatja ki, hogy ha egy egérnek élete korai szakaszában kialakul a vastagbelében egy daganat (ami sok fiatal felnőttel megtörténik az emberek között is), még

kisebb mennyiségű cukor fogyasztása is felgyorsítja a tumor növekedését, az elhízástól függetlenül.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy az eredmények igazolhatják, hogy a cukros üdítők fogyasztásának növekedése mellett az Egyesült Államokban miért növekszik drámaian a vastagbélrákos emberek aránya is, méghozzá a 25-50 éves korosztályban.

Ez persze egyelőre mindössze egeres kísérlet, és klinikai kutatásokra is szükség lesz hozzá, de az irány egyértelmű: nem biztos, hogy az elhízás a felelős a daganatok növekedéséért, könnyen lehet, hogy egyszerűen a cukorfogyasztás is hasonló következményekkel jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik