Tudomány

Rengeteg gyermek esik el a rákkezeléstől

Egy friss tanulmány alapján globális szinten a gyerekek 43 százalékánál nem diagnosztizálják, illetve nem kezelik a rákot – számol be az MTI. A kutatók becslése szerint évente majdnem 400 ezer új gyermekrákos megbetegedés jelentkezik, míg a hivatalos adatok alapján csak mintegy 200 ezer.

A szakértők kialakítottak egy modellt, amellyel 200 országra adtak előrejelzést. Adataik alapján az összes nem diagnosztizált eset több mint fele Afrikában, Délkelet-Ázsiában és a csendes-óceáni szigetvilágban fordul elő. Észak-Amerikában és Európában ugyanakkor csak az esetek három százaléka marad felderítetlen.

A kutatók úgy vélik, hogy ha a a helyzet nem javul, úgy majdnem hárommillió további beteg nem kap kezelést 2030-ig.

Zachary Ward, a Harvard Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint modelljük új előrejelzésekkel szolgál, a korábbi becslések ugyanis hiányos adatokkal dolgoztak.

Az eddigi információk alapján a világon 2015-ben 224 ezer gyermeknél diagnosztizáltak rákot, az új tanulmány alapján azonban 397 ezer gyereknél alakulhatott ki a betegség. Ez azt jelenti, hogy az esetek 43 százalékában nem diagnosztizálták a daganatot.

A gyermekrákos esetek száma az egész világon stabil vagy változatlan, a kutatók szerint azonban az új esetek 92 százaléka az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban jelentkezik. A leggyakoribb ráktípus 2015-ben az akut limfoblasztómás leukémia volt.

A népességnövekedést figyelembe véve 2015 és 2030 között 6,7 millió új eset lesz, ebből 2,9 milliót nem ismernek fel, ha az ellátórendszerek nem javulnak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik