Tudomány

Rendőrkutyát klónoztak Kínában

Egy kimagaslóan ügyes rendőrkutyát klónoztak Kínában, azzal a céllal, hogy később “tömeggyártásban” is folytassák a dolgot – a kutyát olyan kevés ideig tartott kiképezni, és olyan jó a munkájában, hogy a kínai rendőrök szeretnének még több ilyet maguknak, írja a Reuters.

A Kunxun nevű farkaskutyát a pekingi Sinogene Biotechnológiai Vállalatnál klónozták, amely azt tervezi, hogy hamarosan lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű klónozást is egyszerre, aminek a rendőrkutyák esetében az lenne a lényege, hogy a megfelelő kutya “továbbörökítésével” tizedével csökkentsék a betanítási időszakot. Persze egyelőre az eljárás költsége még mindig az egekben, ezért valószínűleg nem a közeljövőben indul meg a tömeggyártás.


Kunxun jelenleg már 3 hónapos, és hamarosan nekiállnak betanítani drogkeresésre, tömegkezelésre és bizonyítékok felkutatására, a tervek szerint tíz hónapos korában már munkába is állhat. Ez már csak azért is elképesztő, mert a tréning általában öt évig tart, és egy ilyen kutyát, mint amilyen Kunxun is, nagyjából 500 ezer jüanba kerül betanítani, ami majdnem 21 millió forintnak felel meg, ráadásul nem is biztos, hogy ügyes rendőrkutya lesz az ebből.

Az eddig nem derült ki, hogy a klónozás milyen áron zajlik.

A kutyaklónozás áttörése 2005-ben zajlott, ekkor sikerült dél-koreai kutatóknak először klónozniuk egy ebet. Néhány évvel később már ilyen labradorokat alkalmaztak a vámosok a drogcsempészek kiszűrésére. A terv az, hogy Kínában a következő tíz évben már nagyobb mennyiségben lehessen jól teljesítő rendőrkutyákat klónozni.

Kiemelt kép: Xinhua/Mu Yu /AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik