Tudomány zöldövezet

Áttörést értek el a légszennyezés elleni harcban

Ausztrál kutatók vezetésével folyékony fém segítségével szénné alakították a szén-dioxidot – számol be az MTI. A szakértők áttörése segíthet felvenni a küzdelmet az üvegházhatású gázokkal.

A Melbourne-i RMIT Egyetem csapata német, kínai és amerikai kutatókkal együttműködve egy olyan új technikát fejlesztett ki, amely képes hatékonyan átalakítani a gáznemű szén-dioxodot szilárd részecskékké. Új tanulmányukban a szakértők javaslatot tettek olyan alternatívára is, amely biztonságosan és maradandóan kivonja az üvegházhatású gázt a légkörből.

A eddigi szén-dioxid-befogásra és -tárolásra használt eszközök az üvegházhatású gázt folyékonnyá alakítják, majd a föld alá juttatják. Megvalósításukat azonban mérnöki kihívások, gazdasági és környezeti problémák akadályozzák.

Torben Daeneke, a RMIT munkatársa szerint a szén-dioxid szénné alakítása egy jóval inkább fenntartható megközelítés.

Az időt ugyan nem tudjuk visszafordítani, de a szén-dioxid visszaalakítása szénné és visszajuttatása a földbe kissé olyan, mintha az emissziós órát tekernénk vissza”

– nyilatkozta.

Eddig a szén-dioxodit szilárd anyaggá csak nagyon magas hőfokon lehetett átalakítani, ami iparilag életképtelen. Folyékony fémeket használva katalizátorként megmutattuk, hogy lehetséges szobahőmérsékleten a gázt szénné alakítani egy olyan folyamtban, amely hatékony és megvalósítható. Több kutatásra lesz szükség, de megtettük az első létfontosságú lépést az ilyen szilárd szén tárolása felé”

– tette hozzá a szakértő.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik