Tudomány

Kivégzéssel indult a szerelmesek napja

Bálint vagy Valentin napján a szerelemé a főszerep, miközben a valódi „főszereplő”, Szent Bálint püspök teljesen háttérbe szorul. Őt mutatjuk most be, és természetesen néhány hagyományos magyar szerelmi praktikát.

Február 14-én, a Valentin-naphoz való hozzáállás Magyarországon igencsak kettős. Sokan rózsaszín ködben ünneplik a szerelmet, virággal, ajándékkal, üdvözlőkártyákkal árasztják el szívük párját. Mások ezen csóválják a fejüket, a magyar kultúrában gyökértelen angolszász ünnepnek tartják, kereskedők akciójának, és tudomást sem hajlandók róla venni.

Nem célunk igazságot tenni, minthogy nem is lehet. Ehelyett bemutatjuk azt a személyt, akiről ugyan a Valentin-nap vagy Bálint-nap eredetileg szól, ám mégis háttérbe szorul: Szent Bálint vértanú püspököt.

Szerelmesek

Rögtön az elején be kell vallani, életéről gyakorlatilag semmit nem tudunk. A Kr.u. III. században élt, a keresztényüldözések korában, e korai mártírok története legtöbbször utólag lejegyzett, sok mesés elemet tartalmazó szövegek. A mai Olaszország középső részén, a Rómától északkeletre fekvő Terni városának püspöke volt.

Közismert volt a szerelmesek iránti rokonszenve, és mozaikszerűen fennmaradt, miket tette értük:

  • Mivel a Római Birodalomban a férfiak nem házasodhattak katonai szolgálatuk lejárta előtt, Bálint titokban adta össze a szerelmeseket.
  • Nem kötötték vak vallási béklyók: ő volt az első, aki összeadott egy pogány férfit és egy keresztény nőt.
  • A friss házasokat sajt kertjéből származó virágokkal lepte meg.

Csodát tett és a császárral vitázott

Szent Bálint életében is csodás tetteket hajtott végre, kettőről tudunk „biztosan”. Egy alkalommal bizonyos Kratón nevű filozófus hívta el Rómába azért, hogy gyógyítsa meg béna fiát. Bálint ekkor már püspök volt, de nem törődött vele, hogy a férfi pogány, felkerekedett és meggyógyította a fiút, mire Kratón egész családjával és tanítványaival együtt megtért.

A kormányzat számára ez lehetett az „utolsó csepp a pohárban”, a város prefektusa elfogatta Bálintot, maga II. Claudius császár próbálta őt megtéríteni. A püspök viszont mindvégig kitartott Krisztus hitén, a római isteneket szánalmas és tisztátalan alakoknak nevezte – beszélgetésüket itt olvashatja a XIII. század végén összeállított Legenda Aureában.

Wikipedia

Már-már úgy tűnt, fordítva sül el a dolog és Bálint téríti meg a császárt, de a prefektus erélyes közbelépésére Claudius megmaradva az ősi istenek pártján egy másik parancsnokra bízta Bálintot, aki a saját házában őrizte.

A vak lány és a mártíromság

Ahogy belépett, hangos szóval Jézus Krisztushoz fordult, világosítsa meg a házat, hogy felismerjék, ő az igaz Isten. A főtiszt erre így felelt:

Csodálom, hogy azt mondod: Krisztus a világosság. Viszont ha az én lányomat, aki régóta vak, megvilágosítja, megteszem, amit csak kívánsz.

Bálint ekkor imáiba merülve visszaadta a leány szeme világát, mire a ház teles népe megtért. A püspöknek viszont életébe került, a Legenda Aurea szűkszavú beszámolója szerint:

Azután a császár az Úr 253. esztendeje körül lenyakaztatta.

A kutatás úgy tartja, Szent Bálint alakjában két, a III. században élt Bálint olvad össze: a terni püspök és egy római pap, mindketten vértanúhalált haltak. Ennek fordítottja is igaz lehet, vagyis hogy a hagyomány csinált két személyt egy Bálintból az évszázadok során.

Vakond vére és kilenc kút vize

Így érkezünk el Bálint-naphoz. A legtöbb ünnephez hasonlóan ennek is megvannak pogány gyökerei: Rómában február közepén tartották Lupercalia ünnepét, amelynek része volt a párokat összeboronáló szerelmi sorshúzás is. Az egyház e szokás „felváltására” adott Bálintban védőszentet a szerelmeseknek, a házasságra készülőknek.

Szent Bálint napját Gelasius pápa 496-ban rendelte február 14-ére, Angliában és Franciaországban a XIV. századtól vált a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé.

A szerelmesek a XIX. századtól küldenek egymásnak üdvözlőkártyákat is Valentin-napon. Ennek eredete, hogy a hagyomány szerint Bálint a börtönből búcsúlevelet írt a vakságból kigyógyított lánynak, amit úgy írt alá: „a te Bálintod”.

Bálint- nap, mint katolikus ünnep Magyarországon is elterjedt volt, számos babona, hiedelem kapcsolódik hozzá, bőségesen találunk köztük szerelmi jóslásokat is. A részletek itt, most csak néhány példa:

  • Azok a lányok akik Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket, mert a szellemek megjelenítik. Ehhez egy dalocskát kell énekelni és tizenkétszer kell elmenni a templomig.
  • Keressünk kilenc kutat, mind a kilencről hozzunk vizet és itassuk meg a kiszemelt fiúval vagy leánnyal, így a kedves mindig szeretni fog
  • Madárral álmodni férjhezmenetelt jelent.
  • Ha a lány vagy a fiú eltör egy tükröt, akkor 9 évig nem megy férjhez vagy nem nősül meg.
  • Egyes lányok vakondok véréből cseppentettek valamilyen ételbe, azt megetették a kiszemelt férfival, hogy így megszerezzék maguknak.

A mai, világi ünnep a XX. században hódította meg a világot, hazánkba a rendszerváltás után, az 1990-es években bukkant fel.

Illusztráció: Wikipedia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik