Tudomány

77 éve elveszett hajó roncsát találták meg

Egy második világháborús amerikai repülőgép-hordozó hullámsírját fedezték fel idén januárban egy dél-csendes-óceáni expedíció során. A kutatást a Microsoft néhai társalapítója, a tavaly elhunyt Paul Allen cége, a Vulcan finanszírozta.

A Hornet repülőgép-hordozó maradványait mintegy 5400 méteres mélységben azonosították – számol be az MTI. A hajó a japánok ellen vívott 1942-es Santa Cruz-szigeteki csatában süllyedt el, a közel 2200 fős legénységből 140-en vesztették életüket. A szakértők egészen mostanáig nem tudták, hogy pontosan hol is nyugszanak a jármű maradványai.

A kutatócsoport hajózási feljegyzések és egy mélytengeri robot tengeralattjáró segítségével találta meg a roncsot. Robert Kraft, a Vulcan munkatársa szerint a Hornet meghatározó szerepet játszott a második világháború legfontosabb tengeri ütközeteinek egy részében, így az 1942-es midwayi csatában.

A tavaly októberben, 65 éves korában elhunyt Paul Allen cége az elmúlt időszakban több jelentős felfedezést is tett.

Meghalt az ember, aki nélkül ma nem lenne számítógépünk
65 évesen hunyt el Paul Allen, a Microsoft társalapítója.

A Vulcan tavaly márciusban egy másik világháborús anyahajó, a Lexington maradványait azonosította, 2017-ben pedig a legendás Indianapolis roncsát találta meg.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik