Tudomány

Cáfolták a náci vezető szökéséről szóló elméletet

Kevés olyan 20. századi személy van, akihez annyi összeesküvés-elmélet kötődne, mint Rudolf Hesshez. Az évtizedek során rengeteg furcsa hipotézis született Adolf Hitler helyettesével kapcsolatban, kezdve a szexualitásától egészen a feltételezett szökéséig.

Egy friss tanulmány cáfolja az egyik legelterjedtebb Rudolf Hessről szóló konteót – írja az IFLScience. Szakértők egy csoportja egy, a náci vezetőtől származó vérmintát, illetve Hess egyik ma is elő rokonának DNS-ét elemezték.

Az egyik ismert összeesküvés-elmélet szerint Hesst Spandau börtönében való raboskodása során egy napon egy hasonmásra cserélték, így a náci politikus el tudott menekülni. A konteó nagyjából 70 éve született meg, és több szemtanú, szakértő és politikai vezető, például Franklin Roosevelt is igazolta.

Egy idő után még Hess felesége sem hitte el, hogy valóban férje van a börtönben.

Hesst 1941 májusában fogták el a szövetségesek, miután repülőgépe lezuhant Skóciában. A nemzetiszocialista politikus azért utazott titokban Nagy-Britanniába, hogy a békéről tárgyaljon.

Hesst végül a nürnbergi per során ítélték életfogytig tartó börtönre. Az összeesküvés-elmélet szerint egy napon egy Hessre kísértetiesen hasonlító személyt csempésztek be börtönébe, majd kicserélték a fogvatartottat.

Rudolf Hess a landsbergi börtönben, 1945-ben – Fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

A konteó egyik legmeggyőzőbb bizonyítéka egy Spandau börtönében dolgozó sebésztől származik. A szakértő azt állította, hogy rengeteg ellentmondást talált a 7-es számú elítélt dokumentumaiban. Az érintett fogvatartott állítólag maga Hess volt.

Az iratokban például azt írták, hogy a férfi mellkasa sebhelyes, elülső fogai között pedig nagy a távolság, a rabon azonban egyiket sem látta az orvos. További gyanús körülmény, hogy az elítéltet 28 éven át nem látogatta családja, ráadásul amnéziát is meg állapítottak nála.

Mivel Hess maradványait 2011-ben megsemmisítették, az új kutatásban nem volt lehetőség a test közvetlen vizsgálatára. Sherman McCall és kollégái ezért Hess egyik állítólagos vér-, illetve egyik ma is élő rokonának DNS-mintáját hívták segítségül. Hess mintáját 1982-ben, halála előtt 5 évvel gyűjtötték be.

Az elemzés végül felfedte, hogy a 7-es számú fogvatartott valóban Rudolf Hess volt.

Új tanulmányukban a szakértők azt írják, extrém módon kicsi az esély arra, hogy Hesst egy hasonmásra cserélték, így az összeesküvés-elmélet is cáfoltnak tekinthető.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 146II-849 / CC-BY-SA 3.0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik