Tudomány

Mégsem olyan hülyék a halak, mint eddig gondoltuk

Egyelőre csak az olyan állatoknál sikerült megfigyelni azt, amit a tisztogatóhalak tudnak, mint az elefántok, az emberszabásúak vagy a delfinek - ezek az uszonyosok ugyanis képesek felismerni saját magukat a tükörben. A halakat méltatlanul buta állatoknak tartjuk, de ezzel most bebizonyosodott, hogy legalább egy fajnak van önfelismerő képessége.

Ha mi a tükörbe nézünk, egyértelműnek tűnhet, hogy felismerjük a tükörképünket, és képesek vagyunk rájönni, hogy az, amit a visszatükröződésben látunk, saját magunk vagyunk. De ez a legtöbb állat számára nem magától értetődő – a legtöbben ugyanis nem ismerik fel saját magukat a tükörben, és azt hiszik, hogy a fajuk egy másik példányával állnak szemben. Az önfelismerő képességet eddig csak olyan állatoknál sikerült megfigyelni, mint az emberszabású majmok, a delfinek, a szarkák és az elefántok –

a halakról nem gondoltuk volna, hogy hasonló viselkedésre képesek.

A Max Planck Intézet és az Osaka Városi Egyetem kutatói most megfigyelték, hogy a tisztítóhalak hogyan viselkednek, ha a saját tükörképüket látják. A tisztogatóhalak a korallzátonyokban élnek, és parazitákkal táplálkoznak, amelyek a tengeri állatokra és növényekre rakódnak le. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon máshogy viselkednek-e, ha olyan akváriumba helyezik őket, amelyben tükör is van, mint akkor, ha egy hagyományos akváriumban élnek.

Az állatok a tükrös területen fel-le úsztak, néha megálltak, és egy helyben maradtak, amit a hagyományos akváriumban nem csináltak. A kutatók ekkor színes pöttyöket festettek a halak testének alsó területére és a fejére, amit egyébként nem láthatnának, csak a tükörben, és megfigyelték, ahogy az állatok megpróbálták azokat letisztogatni magukról. A hagyományos akváriumban úszkáló halakat egyáltalán nem zavarták a pöttyök.

Fotó: iStock

A kutatók azonban így még nem akarják kijelenteni, hogy a halaknak öntudatuk van – írja a Discover. Sőt, egyelőre az sem biztos, hogy a többi állatnál teljes öntudatnak lehet hívni a viselkedést, és az egész helyzet nem fekete-fehér – könnyen lehet, hogy a halak és a többi hozzájuk hasonlóan öntudatosnak tűnő állat egy teljesen más síkon érzékeli a saját tükörképét, mint mi a miénket.

Főkép: gömbhalat tisztogat egy tisztogatóhal (fotó: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik