Tudomány

Űrállomásokká alakíthatnánk az aszteroidákat

Egy új kutatás szerint az űr feltérképezésének jövőjét az aszteroidákban kialakított űrállomások jelenthetik – számol be az RT. A kisbolygókban belsejében az űrhajósok értékes ásványokhoz is hozzáférhetnének.

Nem ez az első alkalom, amikor a szakértők felvetették, hogy érdemes bányászatot folytatni az aszteroidákon. A NASA 2016-os becslése alapján a kisbolygók nyersanyagainak kinyerésével évente mintegy 660 trillió dolláros bevételre lehetne szert tenni.

Napjainkban az aszteroidabányászat legfőbb gátját a gravitáció jelenti: a kisbolygók alacsony tömegvonzása miatt nehéz kinyerni az objektumok felszínéről az ásványokat. A Bécsi Egyetem friss tanulmánya szerint ugyanakkor az aszteroidák belsejében bányászva sokkal egyszerűbb dolgunk lenne.

Ha sikerülne egy kellően stabil aszteroidát találni, nem is kellenének alumíniumfalak, hanem az egész kisbolygót egyszerűen űrállomásként használhatnánk

– nyilatkozta Thomas Maindl, a csapat tagja.

A kutatók becslése alapján egy szilárd kőzetből álló, percenként egy-három alkalommal megforduló égitest kitűnő választás lenne.

Bár az új vizsgálatban sikerült felmérni, hogy miként lehetne űrállomásokká alakítani az aszteroidákat, a tanulmány szerzői is kiemelték, hogy még legalább két évtizedre lesz szükség, mire technikailag is megvalósíthatóvá válnak a tervek.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik