Tudomány bbc history

Gotham City valóban létezik

A középkorban az angol Gotham falu lakói őrültnek tettették magukat, hogy megszabaduljanak bizonyos adóktól. A New York-iaknak tetszett a párhuzam, már Batman előtt is sokszor nevezték városukat Gotham Citynek

A populáris kultúrában otthonosan mozgó olvasóink bizonyára jól tudják, hogy Gotham City egy kitalált város az egyik képregényes „univerzumban”, elsősorban Batman lakhelyeként és vadászterületeként ismeretes. A baljós hangulatú metropoliszt általában New Yorkkal szokás azonosítani.

Nem alaptalanul, hiszen New Yorkot valóban emlegetik is ezen a néven, a városban pedig számos üzlet és vállalkozás viseli a Gotham vagy Gotham City nevet.

Kicselezték a királyt

A történet a középkori Angliába nyúlik vissza. A nottinghamshire-i Gotham falu (az elnevezés óangolul nagyjából annyit tesz: „a kecskék otthona”) lakói aggasztó híreket kaptak. Földnélküli János király ugyanis átutazni tervezett a településen – a történet egy másik verziója szerint vadászkastélyt is akart építtetni a határában –, ez pedig a korabeli törvények szerint azzal járt volna, hogy a faluba vezető út is az uralkodó tulajdonába kerül – a helyieknek pedig adót kellene fizetnie a használatáért.

Össze is dugták a fejüket Gotham vénei, majd egy zseniális tervvel álltak elő. Akkoriban úgy hitték, hogy az őrület ragályos, márpedig a betegségek a királyokat sem kímélik. A falu lakói tehát elkezdtek őrülten viselkedni: kerítést építettek egy bokor köré, hogy megakadályozzák egy költöző madár megszökését, mert így nem jöhet el a tél, megpróbáltak vízbe fojtani egy angolnát, egy dombról legurított sajttól azt várták, menjen el a közeli vásárba egyedül, és hasonlók.

Viselt dolgaiknak annak rendje és módja szerint híre is ment, a király pedig a pletykákat hallva úgy döntött, inkább nagy ívben elkerüli a települést.

Batman városa

Természetesen fogalmunk sincs, mennyi ebből a valóság, mindenesetre az őrült gothamiek története fennmaradt, később könyvekbe is bekerült. Ismerte az a Washington Irving nevű amerikai író is, aki New Yorkról szóló szatirikus írásaiban a várost Gotham néven emlegette a XIX. század elején.

A név pedig megragadt – valószínűleg azért is, mert a New York-iaknak is tetszett, hogy nem egyszerűen leőrültezik őket, hanem egy ilyen, a furcsaságaikat mégiscsak valamilyen pozitív dologgal összekötő névvel jelzik, hogy a városban nem mindennapi dolgok történnek. Mindenesetre éttermek, kocsmák, pékségek és más üzletek is felvették a nevet, és amikor Bill Finger, Batman figurájának megalkotója 1939-ben megjelentette első képregényeit a denevéremberről, az első pár sztoriban még New Yorkként emlegetett helyszínt hamarosan Gothamre cserélte.

Ekkor már kevesen tudtak Gotham angol gyökereiről, de Batman népszerűségének emelkedésével természetesen sokan felfigyeltek a névegyezésre. Később aztán valaki azt is kikutatta, mi köze van az angliai Gothamnek újvilági és képzeletbeli névrokonához, és az eredettörténetet 1996-ban egy Batman-epizód is feldolgozta.

Illusztráció: ROBYN BECK / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik