Tudomány

Feleslegessé válhat az inzulininjekció a cukorbetegek számára

A cukorbetegségnek néha kellemetlen velejárója, hogy a betegnek muszáj inzulinadagokat injekcióznia magába ahhoz, hogy a szervezete megfelelően működjön - ennek a fájdalmas módszernek most vége szakadhat, amerikai kutatók ugyanis egy olyan apró műszert fejlesztettek, amelyet úgy kell bevenni, mint egy kapszulát, és amely meghatározott időpontokban magától engedi ki a szükséges inzulint.

Úgy tűnik, az orvostudomány egyre több megoldást talál arra, hogy minél kevesebb injekciót kelljen elszenvednünk – nemrég számoltunk be arról, hogy a védőoltások kiváltására is készül már technológia, most pedig kiderült, hogy az inzulininjekcióknak is leáldozhat, ha a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósainak módszere elterjed.

A kutatók kifejlesztettek egy apró okos pirulát (SOMA – self-orienting millimeter-scale applicator), amely a gyomorba kerülve egy apró tű segítségével periodikusan megfelelő mennyiségű inzulint enged a szervezetbe, méghozzá eleget a vércukorszint olyan mértékű csökkentéséhez, mint amilyet a bőrön át adott injekcióval érnek el. A kapszulán belül az inzulint kibocsájtó tűt egy összenyomott rugóhoz erősítik, melyet egy cukorkorong tart a helyén. Ahogy a beteg lenyeli a kapszulát, a gyomorfolyadék feloldja a cukrot, az elengedi a rugót és belövi az injekciót a gyomorfalba.

A SOMA görbületét úgy tervezték meg, hogy mindig függőleges maradjon a gyomorban, ami nagyon fontos, hiszen folyamatosan érintkeznie kell a gyomor hártyájával. A dizájn a leopárdteknőstől származik, az állat ugyanis bármilyen testtartásból képes visszafordulni, hála a teknője alakjának. A pirulában pontosan ugyanaz az inzulin található, amely az injekciókban, csak összetömörítve. Az eszköznek nagyjából egy órára van szüksége ahhoz, hogy az inzulint teljesen kieressze, ezután

az üres pirula biztonságosan végighalad az emésztőrendszeren.

A kutatók disznókon végzett állatkísérletek során bizonyították a SOMA hatékonyságát, a klinikai tesztek még hátra vannak.
“Reméljük, hogy az újfajta kapszula segíthet majd azoknak, akik ma csak injekcióban vagy infúzióban juthatnak orvosságukhoz” – mondta Robert Langer, a MIT David H. Koch Intézetének professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik