Tudomány

Ezért nincsenek ló nagyságú szúnyogok

Csak néhány hormonon múlik, hogy a legyek csupán az asztalon maradt kenyeret csipegetik, és nem belőlünk falatoznak.

A rémisztgetésen alapuló filmek egyik kedvenc témája, hogy az egyébként aprócska állatok megnőnek, és felfalnak minden embert, aki csak az útjukba kerül. Óriáscsótány, gigaegér, mutáns legyek, gyilkos darazsak, minden van, ami szemnek és szájnak ingere. Tudjuk, hogy a valóságban ilyen nem történhet, de arról elég kevés információval rendelkezünk, hogy min múlik, melyik faj mekkora lesz. Most azonban a gyümölcslegyekhez kapcsolódó új felfedezés közelebb vihet ahhoz, hogy három hormon miként befolyásolja a testméretet.

Alapvetően két mechanizmus befolyásolja azt, hogy egy állat mekkorára nő: az egyik a növekedés ütemét, a másik pedig az időtartamát koordinálja, illetve előbbi nagyban függ az inzulintól, és hasonló hormonoktól, melyek a sejtosztódásra, és szaporodásra vannak hatással. Utóbbi pedig a növekedés folyamán fejlődési hormonokkal segíti az egészet, mint amilyen az androgén, vagy az ösztrogén. Az Instituto Gulbenkian de Ciência és az Alexander Shingleton of Lake Forest College a gyümölcslegyeken keresztül vizsgálta a két, egymástól független folyamatot.

giant insect cikk

Ezekben a rovarokban az inzulin mellett két másik hormon szabályozza a fejlődési átmenetet és a növekedés időtartamát, miközben lárvából legyekké válnak. Az egyik az ekdizon (amit hívnak vedlési hormonnak is), melynek emelkedése segíti az átváltozást, a másik pedig a juvenilis hormon (JH), melynek alacsony szintje megállítja a növekedést, és rásegít a metamorfózisra. Korábbi vizsgálatokkal egyébként már sikerült idáig eljutni, hogy ezen két hormon babrálásával a rovarok méretét bizonyos mértékig manipulálni lehet, most pedig az derült ki, hogy a juvenilis hormon testméretre hatását szabályozza a ekdizon szintézis, ami módosítja az inzulin jelátvitelt.

Amikor a kutatók olyan gyümölcslegyeket tenyésztettek, melyek JH-hiánnyal küzdöttek, azt tapasztalták, hogy az átváltozás megtörténik ugyan, ellenben ezek a példányok elég satnyák, ami azt jelenti, hogy a JH nem befolyásolja a lárvából léggyé válást, ugyanakkor nagyon is hatással van a növekedésre. Ha ilyen feltételek mellett sikerült növelni az ekdizon szintet, vagy megakadályozni azt, hogy a vedlési hormon kikapcsolja az inzulintermelést, akkor a JH-hiányos legyek is normál méretűre nőttek. Bámulatos dolog a tudomány!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik