Tudomány

Ezért hagyd abba azonnal az ágyban való mobilozást

A kijelző fénye megzavarhatja az anyagcserédet, ami hízáshoz is vezethet.

Tegye fel a kezét, aki elalvás előtt még pár percet mobilozik, megnézi a leveleket, ráfrissít a Facebobokra, vagy nyom egy menet Candy Crusht. Én is köztük vagyok sajnos, és most nem látom ugyan a kézerdőt, de valószínűleg közületek is sokan vagytok így ezzel.

Pedig a sötét szobában az arcba világító kijelző csak rossz hatással van a szervezetre,

amiből most jön egy újabb, ha az eddigiek nem lennének elég riasztóak.

A lényeg az, hogy az emberi test, illetve az abban termelődő hormonok gondoskodnak arról, hogy nappal produktívak, aktívak legyünk, éjjel pedig mély, pihentető álomra legyünk képesek. Amint ágyba kerülünk, a szervezet meg is kezdi a melatonin előállítását, azt a hormont, ami az elalvást segíti, és a REM ciklus hosszát szabályozza.

melatonin_inzulin

A melatonint a sötétség hormonjaként is nevezik, a tobozmirigy választja ki, a folyamatot pedig a hipotalamusz vezérli a fény és sötétség ciklusainak változása alapján. Azaz ha közvetlenül elalvás előtt egy LED kijelző fényével bombázod az agyad, illetve a szemed, a melatonin szint nem úgy alakul, ahogy kellene, ezzel pedig belenyúlsz a test alapvető anyagcsere folyamataiba és akár súlygyarapodást is előidézhetsz.

Az fentebb látható kis ábra jól mutatja, hogy alvás közben a melatonin szint megnő, egy másik hormon, az inzulin szintje pedig alacsonyan marad. Ez az anyag gondoskodik az alvás alatt arról, hogy a kajával bevitt szénhidrátot glükózra bontja, amivel szabályozza a vércukor szintet. És akkor most megint jön egy kis képernyő, ami miatt a folyamatok felborulnak, az inzulin nem azt teszi, amit kéne neki, az anyagcsere át van verve, ami rendkívül rossz hatással van a szervezetre.

Vagyis felejtsd el a mobilt, tabletet, notebookot az ágyban, inkább olvass egy jó unalmas könyvet, amitől garantáltan 3 perc alatt elaszol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik