Tudomány

Ez a madár egyszerre hím és nőstény

Egy pennsylvaniai párnak egy igen ritka madarat sikerült megörökítenie: egy olyan vörös kardinálispintyet, amely egyszerre hordozza magán a hím és nőstény egyedek jellegzetességeit.

A különös példány egyik oldala a hím egyedek jellegzetes vöröses színében pompázik, míg másik felét a nőstények barnás-zöldes tollai díszítik – írja az IFLScience.

Shirley Caldwell és férje, Jeffrey néhány hete lettek figyelmesek a furcsa madárra pennsylvaniai kertjükben. A házaspár három éve eteti a madarakat, de sosem gondolták volna, hogy látni fognak ehhez hasonlót.

Az élőlény az úgynevezett kétoldali günandromorfia egyik példája. A jelenség lényege, hogy az egyednek van egy hím és egy nőstény oldala. A kétoldali günandromorfia igen ritka, igaz, már rovaroknál, rákoknál és madaraknál is megfigyelték.

Közzétette: Shirley Caldwell – 2019. január 28., hétfő

A madaraknál Z és W kromoszómákról beszélhetünk, a nőstényeknek ZW, míg a hímeknek ZZ másolatuk van. A hímek így csak Z, míg a tojók W vagy Z kromoszómát örökíthetnek, így határozva meg az utódok nemét. A kutatók szerint bizonyos esetekben a tojás két sejtmaggal fejlődik ki, az egyikben W, a másikban Z kromoszómával. Mikor a hím megtermékenyíti a tojást, abban a ZW és a ZZ variáns is megjelenik, ez pedig günandromorfiához vezet.

További érdekesség, hogy a tudomány mai állása alapján a günandromorf madarak is képesek szaporodni. Alex Bond, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa szerint ez természetesen nem egyszerű, hiszen megjelenésük miatt sem a hímek, sem a nőstények számára nem vonzóak.

Kiemelt képünkön egy hím vörös kardinálispinty látható, fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik