Tudomány

Soha nem néztünk még ilyen mélyre a világűrben

A Hubble űrteleszkóp megint új rekordot döntött: a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet kutatóinak sikerült több millió, eddig nem látott csillag fényét visszahozniuk az eszköz fotójáról.

Az eddigi legtávolabbi kép a világűrről még 2012-ben készült, szintén a Hubble űrteleszkóppal: az XDF (eXtreme Deep Field) az univerzum korábban nem ismert mélységeibe engedett betekintést, és 13,2 milliárd évvel repített minket vissza az időben is. Ennél most még távolabbi és régebbi helyekre kerülhetünk, ha megnézzük a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet (Instituto de Astrofísica de Canarias, IAC) által elemzett és újra életre hívott képet. Alejandro S. Borlaff és kutatócsapata a korábbi fotókat vizsgálta át, és

előhívta olyan csillagok fényét is, amelyekét korábban nem sikerült.

A kutatók a nyers képeket vizsgálták át, és újrakombinálták őket modernebb, pontosabb módszerekkel. A kép ezért is néz ki ilyen furcsán: a szürke plecsnik mutatják az új csillagok helyét a fotókon. Sikerült annyi csillagot felfedezniük a kutatóknak, hogy néhány korábban is megfigyelt galaxisról kiderült: kétszer akkorák, mint eddig gondoltuk.

Fotó: NASA / ESA / Hubble

A Wide Field Camera 3 (WFC3), amellyel ezeket a képeket készítették, már régóta a Hubble része, de csak 2009 májusában egészítették ki vele az űrtávcsövet, amikor az már 19 éve működött – írja az IAC weboldalán.

A spanyol kutatók bárki számára elérhetővé tették az adatokat, így csillagászok nyugodtan dolgozhatnak velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik