Tudomány

Megtalálta Júliáját a világ legmagányosabb békája, Rómeó

Rómeó egy nagyon ritka Sehuencas-vízibéka, aki azt hitte, egyedül van a világon - de egy felfedező expedíció során sikerült néhány eddig ismeretlen példányt felkutatni a fajból, amelyek között két nőstény is volt. Az egyikük Júlia, aki február 14-én, pont Valentin napon találkozhat először az udvarlójával, aki, ha a randi jól sikerül, nem lesz már többé a legmagányosabb béka, ráadásul esélye lehet a családalapításra is.

Tűkön ülve várják a bolíviai Cochabamba Természettudományi Múzeum dolgozói az idei Valentin napot – na nem azért, mert mindenki a saját párjától várja a romantikus ajándékot, hanem azért, mert az eddig a világ legmagányosabb békájának nevezett Sehuencas-vízibéka, Rómeó, végre párra találhat. A kétéltű tíz éve éldegél egyedül a múzeum egyik terráriumában, szakértők azt hitték, hogy nagyjából egyedüli élő példánya a fajának, most azonban kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így: a múzeum kutatói egy felfedezőexpedíció során öt másik békát is találtak az esőerdő mélyén, közülük kettő ráadásul nőstény.

A nagyobb nőstényt gyorsan el is nevezték Júliának, és reménykednek benne, hogy Rómeóval jól megértik majd egymást – az első találkozás, ahogy korábban is írtuk, február 14-én esedékes. A kutatók nagyon bizakodnak: a Globális Vadvédelmi Egyesület (Global Wildlife Conservation) oldalán található kérdezz-felelek során Teresa Camacho Badani, a múzeum kutatója elmondta, hogy bár Rómeó nagyon visszahúzódó és szégyenlős, Júlia igazi vagány csaj, aki megedződött a vadonban. Egészséges, erős és nagyon jól úszik, Rómeó pedig nem egy határozott hím, ezért

úgy gondolják, hogy tökéletesek lehetnek egymás számára.

Bár nem hangzik ilyen jól, de az sem egy reménytelen eshetőség, ha Rómeó és Júlia nem jönnek ki túl jól egymással: így, hogy a fajból már összesen hat példányt találtak, közülük két nőstényt, több párosítás is szóba jöhet a faj megmentése érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik