Tudomány

A laposföldesek megint mellényúltak

A laposföldesek 2019-es találkozóját egy hajón fogják megrendezni, a helyszínválasztással azonban van egy kis gond.

A Nemzetközi Lapos Föld Konferenciát (Flat Earth International Conference, azaz FEIC) idén novemberben fogják megtartani egy hajón – írja az IFLScience. A rendezvény független a hírhedt Lapos Föld Társaságtól, célja pedig az, hogy felfedjék és eloszlassák a „pszeudo-tudományos” megállapításokat, és bemutassák a „valódi” tényeket.

Eltekintve a laposföldesek elméleteitől, az összejövetellel van még egy probléma: a helyszínválasztás.

A hajók navigációja azon az elven alapszik, hogy a Föld gömbölyű

– nyilatkozta Henk Keijer veterán kapitány. A férfi hozzátette, eleve a tengerészeti térképeket is ezen felfogás alapján készítették.

Keijer szerint a GPS-ek már önmagukban bizonyítják, hogy bolygónk gömbölyű. A navigációs rendszerek működéséhez alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakra van szükség. Amennyiben bolygónk lapos lenne, már három műhold elég lenne a GPS-ek üzemeléséhez – ehhez képest csak az Egyesült Államoknak legalább 24 GPS-műholdja van.

Az ellentmondásra az FEIC szervezői egyelőre nem reagáltak.

Az egyszeri laposföldes fejében persze az is megfordulhat, hogy veszélyes egy hajóra szervezni a találkozót, hiszen a jármű a bolygó pereméhez érve lezuhanhat. Szerencsére az FEIC legelfogadottabb álláspontja, amely szerint a Föld peremét a tudomány által csak sarkoknak nevezett jégtakaró öleli körbe, megóvva a hajókat a leeséstől, megnyugtathatja az aggódókat.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik