Tudomány

Einstein hülye volt, az ókori indiaiak pedig repülőket építettek ─ állítják indiai tudósok

Az Indiai Tudományos Kongresszuson igen súlyos előadások hangzottak el: a felszólalók többek közt elvetették Einstein és Newton eredményeit, egyes „szakértők" pedig azt állították, hogy a lombikbébi-eljárást az ókori Indiában fejlesztették ki. A rendezvény kapcsán több indiai tudós is tiltakozott.

A Narendra Modi miniszterelnök által megnyitott indiai tudományosság éves kongresszusán az egyik résztvevő, Kannan Dzsegathala Krisnan azt mondta, Newton tévedett a gravitációval kapcsolatban, Einstein pedig nagy bakot lőtt – írja az MTI. A felszólaló emellett megkérdőjelezte Hawking munkásságát is.

Az ötnapos kongresszus egy másik előadója, G. Nagesvara Rao, a dél-indiai Ándhrai Egyetem munkatársa két ősi szanszkrit eposz, a Rámájana és a Mahábhárata történeteivel támasztotta alá, hogy Indiában már az ókorban is építettek repülőt, ismerték a mesterséges megtermékenyítés módszerét, illetve foglalkoztak őssejtkutatással is.

Szerencsére nem minden indiai kutató osztja a fenti véleményeket.

Kolkatában és további öt városban hétfőn tudósok transzparensekkel, némán tiltakoztak az abszurd kijelentések ellen.

Nagyon erősen akadályozza a kutatási kedv növekedését, hogy ezeket az elképzeléseket egy tudományos kongresszuson népszerűsítik, ami tekintélyt kölcsönöz az elhangzottaknak”

– mondta Dhruba Mukhopadhjaj a Breakthrough Science Society nonprofit tudományos egyesület elnöke.

A konferenciát szervező Indiai Tudományos Kongresszusi Szövetség közleményt fog kiadni, amelyben elítéli az ülésen történteket

– jelentette ki Premendu P. Mathur biokémikus, molekuláris biológus és a szervezet főtitkára. A szakértő hozzátette, jövő évtől mindenkinek, még a vezető tudósoknak is előre le kell adniuk előadásuk összefoglalóját, melytől tilos lesz eltérniük, az eseményen pedig a testület egyik tagja fog moderálni.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik