Tudomány

Nagy galibát okozott az orvos csúnya kézírása

A kézzel írt orvosi vények sokszor nehezen olvashatóak nemcsak a betegek, hanem a patikusok számára is. Bár ez bizonyos helyzetekben vicces lehet, a közelmúltban egy olyan esetet mutattak be, amelyben a csúnya kézírás egy páciens egészségét sodorta veszélybe.

Egy skót nő egy tévedés miatt szemkenőcs helyett merevedési zavarok kezelésére használt krémet kapott a gyógyszertárban – írja az IFLScience. Előbbi terméket VitA-POSnak, utóbbit pedig Vitarosnak hívják.

A problémát az okozta, hogy a patikus nem tudott kiigazodni a kézzel írt orvosi recepten.

A hibát először a kezelőorvos, a gyógyszerész és a páciens sem vette észre – mindez meglepő, hiszen női betegeknek nem szokás erekciót elősegítő készítményt felírni.

A merevedési zavar kezelésére használt krém hatóanyaga az alprosztadil, amely az ereket tágítja. A vegyület bőrön alkalmazva segíti a vérkeringést, szembe kerülve azonban irritációt okozhat.

Az esetet bemutató tanulmány szerint a páciens szemfájdalomra, homályos látásra, szemduzzanatra és vörösségre kezdett panaszkodni. Miután felfedezték, hogy a nő rossz készítményt használ, antibiotikumos, szteroidos és kenőcsös terápiát írtak elő neki, hogy helyreállítsák szeme egészségét.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy léteznek hasonló betűzésű gyógyszerek

– írta az új tanulmányban Magdalena Edington, a Tennent Szemészeti Intézet munkatársa. A szakértő a publikációban arra kérte az orvosokat, hogy a kézzel írt vényeken jól olvashatóan, csupa nagybetűvel tüntessék fel a szükséges készítményeket.

Nem ez volt az első alkalom, amikor egy nehezen olvasható recept problémát okozott. Egy tavaly bemutatott tanulmány szerint Angliában az egészségügyi szakemberek évente 237 millió hibát vétenek a vényekkel kapcsolatban. A becslések alapján ez évente 700 páciens halálát okozhatja, és további 22 300 halálesetben játszhat szerepet.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik