Tudomány

Majdnem meghalt a szójaszósztól

Egy 39 éves amerikai nő maradandó agysérülést szenvedett, miután egy extrém diéta során szójaszószt akart hashajtóként használni.

Az esetről egy orvosi videókkal foglalkozó csatorna, a Chubbyemu számolt be – írja az IFLScience. A nő 2012-ben, gyorsan romló kognitív funkciókkal került kórházba Illinois államban.

Mikor az orvosok beszéltek a páciens férjével, kiderült, hogy a nő nem sokkal korábban egy liter szójaszószt fogyasztott el. 100 gramm szójaszószban közel 5,5 milligramm nátrium található. Mivel egy egyliteres palackban több mint 1200 grammnyi folyadék van, a nő mintegy 66 gramm nátriumot vett magához.

A sóhoz köthető halálesetek adatai alapján egy felnőtt ember már akár 25 gramm nátrium elfogyasztásába is belehalhat.

A 39 éves nő ráadásul eleve nem volt jó egészségi állapotban: a kórházba kerülését megelőző hat hónapban csak konzerv halat és fehér kenyeret evett, és három hét alatt 11,3 kilogrammot fogyott. A diétától a nő idővel olyan zavarttá vált, hogy pszichiátrián is kezelték, igaz, a gyógyszerek nem segítettek rajta.

A szójaivás után gyorsan romlani kezdett az állapota, és nem volt hajlandó vizet venni magához, végül pedig el is ájult. A kórházba szállítása közben megállt a szíve, igaz, sikerült újraéleszteni.

Miután kiderült, hogy mi okozta a problémát, az orvosok szőlőcukros vízzel próbálták meg kezelni a magas nátriumkoncentrációt. Ezt követően a nő állapota stabilizálódott, négy nappal kórházba kerülése után pedig magához tért. Végtagjait viszont még ekkor sem tudta mozgatni, és a beszéddel és nyeléssel is voltak problémái.

Utóbb a páciens elmondta, hogy azért kezdett bele a „méregtelenítő” kúrába, mert téveszméi voltak: attól félt, hogy a kormány meg akarja mérgezni. Bár az orvosoknak sikerült megmenteniük az életét, így is maradandó agykárosodást szenvedett.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik