Tech

Történelmi képet közölt a NASA

A NASA New Horizons űrszondája magyar idő szerint kedd hajnalban átrepült a 2014 MU69 jelű aszteroida felett. A Földtől 6,6 milliárd kilométerre fekvő objektum a legtávolabbi égitest, melyet űreszköz valaha megközelített.

A NASA munkatársai azonnal megkezdték letölteni a szerkezet által gyűjtött információkat, és közzé is tették az első adatokat – írja az IFLScience.

A 15 kilométer széles és 35 kilométer hosszú 2014 MU69 formája leginkább egy földimogyoróra hasonlít. Az aszteroida látszólag egyetlen égitest, de elképzelhető, hogy valójában két, egymáshoz nagyon közel keringő objektumból áll. Az eddigi információk alapján a szakértők még nem tudták a pontos adatokat, például a keringési időt megállapítani.

A kutatók szerint az első nagy felbontású képek rövidesen megérkeznek, egyelőre a projekt csapatának kevésbé részletgazdag felvételekkel kell beérnie.

Kép: NASA/JHUAPL/SwRI; sketch courtesy of James Tuttle Keane

Alan Stern, a Boulderi Délnyugati Kutatóintézet munkatársa és a csapat tagja szerint már az eddigi információk is fantasztikusak, és már most sokat tanultak az aszteroidáról.

Innentől az adatok egyre jobbak és jobbak lesznek

– mondta a szakértő.

Szerda este a NASA újabb sajtótájékoztatót fog tartani, ahol bemutatják a New Horizons legfrissebb információit.

Kiemelt kép: HO / NASA/JHUAPL/SwRI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik