Tudomány

Rózsaszín törpebolygót találtak a Naprendszer peremén

Kutatók évtizedek óta próbálnak minél messzebb nyúlni a Naprendszerben, és kikémlelni, hogy vajon kering-e misztikus bolygó a Plútón túl is - most sikerült is egy olyan objektumot találni, ami annyira messze van, hogy valószínűleg több mint ezer év alatt kerüli meg a Napot. Ja igen, és rózsaszín.

Három kutató fontos felfedezést tett, amíg a híres-hírhedt kilencedik bolygót kereste a Naprendszer peremén: felfedezték a valaha észlelt legtávolabbi objektumot a Naprendszeren belül, amelynek a Farout nevet adták. Egyelőre nem tudnak róla sokat, azt sem, hogy a Planet X néven is emlegetett hipotetikus bolygó megváltoztatja-e a keringési pályáját, ez az ugyanis, ami alapján a legtöbb csillagász megpróbálja detektálni a rejtélyes planétát.

A Faroutról (leánykori nevén 2018 VG18) annyit viszont már tudni lehet, hogy valószínűleg törpebolygó, és több mint százszor messzebb van a Naptól, mint a Föld. Valahol a Plútón kívül kering, rózsaszín árnyalata jeges világra enged következtetni, és

könnyen lehet, hogy több mint ezer év kell neki ahhoz, hogy körbeérjen a csillag körül.

A felfedezést ugyanaz a csillagásztrió tette, akik korábban észrevették a Goblin nevű törpebolygót a Naprendszer külső területein: a Carnegie Tudományos Intézet kutatója, Scott S. Sheppard, David Tholen a Hawaii Egyetemről, és az Észak-Arizonai Egyetem tudósa, Chad Trujillo.

Fotó: Caltech/R. Hurt (IPAC)

Az mostanában nem megy ritkaságszámba, ha törpebolygót találnak a kutatók: az elmúlt években felfedezték az előbb említett Goblint, a Bident, a Sednát, és az Erist, mindegyikük 80-96 csillagászati egységnyi távolságra van a Naptól. A csillagászati egység nagyjából a Nap és a Föld közötti távolságot jelöli. A Plútó egyébként 34 csillagászati egységre található a Naptól.

A Farout viszont még a fent említett törpebolygóknál is messzebb kering: a Magellán teleszkóp megállapította, hogy 120 csillagászati egység távolságban mozog.

A kutatóknak további vizsgálatokra lesz szükségük ahhoz, hogy többet megtudjanak az objektumról, és ahhoz is, hogy kiderüljön: vajon olyan gyanúsan mozog-e, hogy feltételezhető legyen egy nagy tömegű bolygó jelenléte a közelében, ami eltérítené kicsit az eredeti pályájától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik