Tudomány

Meglepő dologra bukkantak az Antarktisz mélyén

Szakértők egy csoportja valami igazán meglepő dolgot talált az Antarktisz jégtáblái alatt: egy hatalmas forrópontot, amely folyamatosan hevíti a környező jeget.

A Tom Jordan, a Brit Antarktiszi Kutatóprojekt munkatársa által vezetett csapat szerint nem valószínű, hogy a forrópont a közeljövőben elolvasztaná a helyi jeget – írja az IFLScience. Ennek ellenére az 50-szer 100 kilométeres forró régió hatására a jégtáblák megereszkedhetnek, illetve elgyengülhetnek.

Nagyon izgalmas projekt volt tanulmányozni az egyik utolsó teljesen feltérképezetlen térséget a bolygón. Eredményeink meglehetősen váratlanok voltak, hiszen sokan úgy hitték, hogy az Antarktisz ezen régiója ősi és hideg kőzetekből áll, amelyek kevés hatást gyakoroltak a fenti jégtáblákra

– nyilatkozta Jordan. A szakértő hozzátette, vizsgálatukkal igazolták, hogy még az ősi kontinentális kérgek mélyén zajló geológiai folyamatok is jelentősen befolyásolhatják a jeget.

A csapat egy kutatórepülőgép radaradatait elemezve bukkant a rendkívül magas hőmérsékletű területre. A kutatók nem tudják, hogy a forrópont mikor alakult ki, de feltételezhető, hogy nem a közelmúltban, talán évezredekkel vagy évmilliókkal ezelőtt. A csapat mindenesetre úgy gondolja, hogy forrópont és a globális felmelegedés hatására a térség jégtakarója sokkal instabillá válhat, mint eddig hitték.

Jordanék úgy vélik, hogy az extrém hő a kéreg felső rétegében található radioaktív kőzetek, illetve a geotermikus folyamatok miatt felmelegedő víz hatására jön létre.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik