Tudomány

Élőben nézheti, ahogy bejárják a tenger csodáját

Belize partjától mintegy 75 kilométerre fekszik egy hatalmas víz alatti víznyelő, a Nagy Kék Lyuk. A képződmény kristálytiszta vize és páratlan élővilága miatt igen népszerű a búvárok körében, az azonban már kevéssé ismert, hogy mi is található a formáció mélyén.

A Discovery Channel december 2-án, 22:00-tól két órán keresztül élőben közvetíti majd a Nagy Kék Lyuk mélyére vezetett expedíció útját. A különkiadást a nézők nemcsak a TV-ben, hanem online is nézhetik.

A formációt a neves francia tengerkutató, Jacques-Yves Cousteau fedezte fel 1971-ben. Bár a víznyelőt már közel 50 éve ismerik, eddig még nem térképezték fel teljesen, így nem tudni, hogy pontosan mi is lehet az alján. A Discovery Channelnél ezért döntöttek úgy, hogy végigfilmezik azt az expedíciót, mellyel a kutatók egy különleges tengeralattjáró segítségével merészkednek le a Nagy Kék Lyuk mélyére.

A kutatócsapat tagjai közt találni Sir Richard Branson üzletembert; Jacques-Yves Cousteau unokáját, Fabien Cousteau-t; illetve Erika Bergmant, a hajó kapitányát. A szakértők ott folytatják majd a Nagy Kék Lyuk feltérképezését, ahol Cousteau abbahagyta.

Az ismeretlen utáni kutatás és a világ felfedezése a legújabb technológiák segítségével, mindezt tudományos és szórakoztató célokkal – ez mindig is a Discovery Channel szerves részét jelentette”

– mondta Scott Lewers, a csatorna Multiplatform Programming és Digital Media területéért felelős ügyvezető alelnöke.

A merülést követően a kutatók további két héten át fogják tanulmányozni a tengerfeneket, az összegyűjtött információkkal pedig olyan modelleket dolgoznak majd ki, amelyek hitelesen mutatják meg a Nagy Kék Lyuk geológiai tulajdonságait. A vizsgálat segíthet annak megértésében, hogy a tengerszintek alakulása miként befolyásolja a víznyelő formálódását. Az adatok emellett a klímaváltozás mintázatainak alaposabb megismerésében is segíthetnek.

A Discovery Channel kétórás különkiadásban több, a témához kapcsolódó kérdéssel is foglalkoznak majd, többek közt azzal is, hogy miként jött létre a Nagy Kék Lyuk. A szakértők a műsor során olyan legendákat is körbe fognak járni, amelyek régóta vonzzák a búvárokat a különleges víznyelőhöz.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik