Tudomány

Bizarr csirkeszörny tűnt fel az óceán mélyén

A fejetlen csirkeszörny, vagyis a spanyol táncos (Hexabranchus sanguineus) egy különleges, úszó tengeri uborka, amely elsősorban az indo-csendes-óceáni térségben fordul elő, ezúttal azonban a Déli-óceánban figyelték meg.

A videót a környezetvédelmi minisztérium alá tartozó Ausztrál Antarktiszi Osztály csapata készítette egy új technika segítségével – írja a Forbes.

Ez az első alkalom, amikor a spanyol táncost a Déli-óceánban is megfigyelték.

A faj különlegessége áttetsző, vöröses színe és egyedi testfelépítése. Az állat bőrén keresztül jól láthatóak belső szervei, úszói pedig egy tyúk elcsökevényesedett szárnyaira emlékeztetnek. A spanyol táncosok átlagosan 20-30 centiméteresre nőnek meg, és elsősorban éjszaka aktívak, a táplálékukat pedig főként szivacsok adják.

Gillian Slocum, az Antarktiszi Tengeri Élő Erőforrások Védelmi Bizottságának (CCAMLR) munkatársa szerint a Déli-óceán rendkívül gazdag tengeri élővilággal rendelkezik. A régióban több olyan faj is él, melyek kereskedelmileg igen keresettek, megóvásukra ezért oda kell figyelni.

Bár a CCAMLR már többször felhívta a figyelmet a Déli-óceán ökoszisztémájának törékenységére, az orosz és kínai szakértők nem járulnak hozzá a térség védelméhez. Ennek okát feltételezhetően a halászati érdekeltségeknél kell keresni.

A tengeri uborkák fontos szerepet töltenek be a tengerek és óceánok életében, a tengerfenékre hulló maradványok elfogyasztásával és feldolgozásával ugyanis nagyban javítják a víz minőségét.

Kiemelt fotó: YouTube/AusAntarctic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik