Tudomány

Megtalálták a káosz istenét a galaxisunkban

24.hu
24.hu

2018. 11. 21. 11:03

A csillagászati szempontból közelinek mondható rendszerben adottak a körülmények ahhoz, hogy létrejöjjön az Univerzum legnagyobb robbanása, amely akár a Földet is elérheti. A három csillagból álló rendszert a szakértők Apepnek nevezték el, utalva az ókori egyiptomi káoszistenre.
Korábban a témában:

A Földtől mintegy 8 ezer fényévre három csillag olyan őrült táncot jár, melynek hatására 11 millió kilométer per órás szelek keletkeznek – írja az Atlas Obscura. A szélben felkavarodott por fényes, tekergő kígyóra emlékeztető formációt hoz létre.

A jelenséget megfigyelő kutatók a csillagrendszert Apepnek nevezték el, utalva az ókori egyiptomi mitológia egyik istenére, a sötétséget és káoszt megtestesítő kígyószerű teremtményre.

Joseph Callingham, a Holland Rádiócsillagászati Intézet munkatársa által vezetett csapat 2012-ben kezdte el vizsgálni az akkor még azonosítatlan fényes objektumot. A szakértők éveken át elemezték a rendszert, míg végül az Európai Déli Obszervatóriumhoz tartozó Very Large Telescope segítségével teljesen tisztán is megfigyelhették.

artist's interpretation of a black hole deforming spacetime
Gigantikus fekete lyuk tombol galaxisunk közepén
Kutatók egy csoportja igazolta a feltételezett objektum létezését.

Benjamin Pope, a NASA kutatójának és a csapat tagjának elmondása szerint elállt a lélegzete a látványtól, hiszen korábban nem találkozott hasonlóval. Amennyiben a szakértők mérései helyesek, úgy ez az első efféle csillagrendszer a galaxisunkban.

Az Apepben két rendkívül hatalmas, forró és fényes égitest, úgynevezett Wolf–Rayet-csillag található, melyek sokkal gyorsabban keringenek, mint bármely más csillag a Tejútrendszerben. Az is meglepő, hogy a páros körüli por viszonylag lassan, mintegy 2 millió kilométer per órás sebességgel halad.

Ez olyan, mintha egy hurrikánban találnánk egy tollat, amely gyalogló sebességgel sodródik

– mondta Peter Tuthill, a Sydney-i Egyetem munkatársa. A kutató szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy az extrém gyors forgás hatására a csillagok egyenlítőjénél viszonylag enyhe csillagszelek alakulnak ki.

A forgás miatt az objektumokra nehezedő nyomás azt is jelenti, hogy adottak a körülmények egy hatalmas robbanásra, egy úgynevezett hosszú időtartamú gamma-kitörésre. Pope szerint az efféle robbanások a legerősebb kitörések az Univerzumban: fekete lyukakat törölhetnek el, és még a földi éghajlatot is befolyásolhatják.

A szakértő hozzátette, az Apep az első lokális jelölt egy hosszú gamma-kitörésre, a pusztító esemény pedig bármikor bekövetkezhet. Szerencsére az adatok alapján úgy tűnik, hogy a csillagok nem bolygónk felé néznek, tehát robbanásuk sem jelent fenyegetést.

Kiemelt fotó: ESO/CALLINGHAM ET AL.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.