Tudomány

A marihuána lassan legyőzi a cigit és az alkoholt

A drog-, alkohol- és cigarettafogyasztási szokások sokat változtak a '80-as évek óta, ennek remek példája egy friss kutatás, amely kimutatja, hogy az első cigi ideje jóval hátrébb tolódik a fiataloknál, viszont a marihuánát egyre hamarabb próbálják ki.

A marihuánát kapudrognak is szokták nevezni, általában azért, mert úgy tartják, ez az első lépés a komolyabb drogok felé. A sorrend általában az volt, hogy a gyerek először a cigarettát vagy az alkoholt próbálja ki, majd esetleg hozzányúl a fűhöz is, de nagyon kevesen voltak, akik először a kannabiszért nyúltak, és nem a jó kis vörös boros kóláért, vagy a diákhitelből éppen kifizethető kommersz vodkáért. Most azonban egy friss kutatás szerint fordul a kocka, és egyre többen próbálják ki a füves cigit, esetleg füves sütit, mielőtt elszívnák az első rendes cigarettájukat.

A Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának kutatói 40 darab, évente leszervezett kérdőívet vizsgáltak át, amelyekben tizenkettedikes, azaz 17-18 éves fiatalokat kérdeztek az alkohol- és drogfogyasztási, valamint dohányzási szokásaikról. Így összesen 246050 gyerek válaszait tudták elemezni a tudósok, ami alapján megállapították: egyre elterjedtebb a fű, és hátrébb szorul az alkohol és a cigi.

A Drug and Alcohol Dependence tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint 1986-ban még azt nyilatkozták a fiatalok, hogy a nyolcadik osztály elején próbálják ki először a cigarettát, míg 2016-ra ez áttolódott a kilencedik osztály végére. Sokkal kevesebben lettek azok, akik először cigiztek, aztán füveztek: 1995-ben a válaszadók 75 százaléka mondta azt, hogy egy évvel előbb próbálta ki a cigit, mint a marihuánát, de 2016-ban már csak a diákok 40 százaléka nyilatkozott így.

A fiataloknál lassan előbb jön a füves cigi, mint a hagyományos – fotó:MTI/EPA/Abir Szultan

Az alkoholfogyasztás is hasonló tendenciákat mutat: 1976-ban átlagosan a kilencedik osztályban ivott először columbiai diák alkoholt, 2016-ban pedig már a tizedik osztály elejére tolódott a dolog. 1995-ben a válaszadók 69 százaléka vallotta azt, hogy egy évvel előbb ivott először alkoholt, mint hogy kipróbálta a marihuánát, 2016-ra ez az arány is lecsökkent 47 százalékra.

A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy egyre egyértelműbbek a dohányzás káros hatásai, a marihuána mellékhatásaival kapcsolatban pedig enyhül a közvélemény. A tudósok azt is megjegyzik, hogy pontosan ezért valószínűleg a kannabiszhasználók aránya a jövőben tovább fog emelkedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik