Tudomány

Konkurenciát kaphat a marihuána

24 évvel ezelőtt egy japán tudós egy különös vegyületet vont ki egy olyan mohából, melyet később legális tudatmódosítóként kezdtek el árulni. Egy új kutatás most felfedte, hogy a növény aktív összetevője a marihuánában megtalálható gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású tetrahidrokannabinolhoz hasonló.

A szakértők úgy vélik, hogy a moha a kannabisz hatékonyabb alternatívájává válhat az orvoslásban – írja az IFLScience.

1994-ben egy japán kutató, Aszakava Josinori felfedezte, hogy a Japánban, Új-Zélandon és Costa Ricán őshonos Radula perrottetii mohafaj egy természetes vegyületet, perrottetinént (PET) hoz létre. A szakértő arra is rájött, hogy a PET a tetrahidrokannabinolra (THC) emlékeztet: atomjai hasonlóan kapcsolódnak össze, igaz, háromdimenziós struktúrájuk eltér, a PET ráadásul további benzilcsoporttal is rendelkezik.

Megdöbbentő, hogy csak két, egymástól 300 millió évnyi evolúcióval elválasztott növényfaj termel pszichoaktív kannabinoidokat

– nyilatkozta Jürg Gertsch, a Berni Egyetem munkatársa és az új vizsgálatban részt vevő szakember.

Az elemzésben a kutatók azt mérték fel, hogy a PET milyen hatásokat vált ki, illetve hogy az anyag mennyiben tér el a marihuánában található vegyülettől. A csapat egereknek adott a két anyagból.

A PET gyorsan aktiválta az állatok agyában található kannabinoidreceptorokat, sőt, láthatóan erősebb gyulladáscsökkentőként működött, mint a THC. A PET ugyanakkor nem befolyásolta az eufórikus érzetért felelős receptorokat, így valószínűleg nem idézett elő olyan bódult állapotot, mint a THC.

Andrea Chicca, a csapat tagja szerint a vegyület kevésbé erős pszichoaktív szer, ugyanakkor képes gátolni a gyulladást az agyban. Éppen ezért a kutatók bíznak benne, hogy a PET a THC helyettesítőjévé válhat az orvoslásban.

Ahhoz természetesen további vizsgálatokra lesz szükség, hogy alaposabban felmérjék az anyag hatásait – idővel például embereken is ki kell próbálni a vegyületet.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik