Tudomány

Rejtélyes rendellenesség alakulhat ki a marihuánától

A szakértők szerint marihuánahasználathoz köthető szindróma miatt alakult ki heves hányás és hasi fájdalom egy fiatal nőnél.

A 27 éves nő az elmúlt egy év során hat alkalommal került kórházba heves hányás miatt – írja a Live Science. A legutóbbi kórházba kerülése előtti két napban a hányás és hányinger mellett hasi és hátfájdalmat is érzett. Az orvosainak azt mondta, 20 éves kora óta fogyaszt marihuánát, az elmúlt egy évben pedig szinte minden nap használta a kábítószert.

A szakértők több vizsgálatot is elvégeztek a páciensen, de nem mutattak ki rendellenességet a hasában. A Umesh Sharma, a Mayo Klinika munkatársa által vezetett csapat szerint panaszai ugyanakkor összhangban vannak a kevéssé ismert állapot, a

kannaboid hiperemezis szindróma tüneteivel.

Azok, akik ebben a rendellenességben szenvednek, komoly marihuánahasználók, és gyakran tapasztalnak rosszullétet. Elmondásaik alapján a forró zuhany enyhíteni szokta a tüneteket – erről számolt be a fenti eset főszereplője is.

A szindrómáról először 2004-ben írtak az Egyesült Államokban, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy mi okozza a rendellenességet. Az egyik magyarázat szerint a rosszullétet a tetrahidrokannabinol (THC) hosszú távú stimuláló hatása váltja ki. Elképzelhető, hogy a forró zuhany azért hatásos, mert olyan receptorokat aktivál, melyek elterelik a test figyelmét a THC okozta fájdalomról.

A 27 éves páciens kapszaicinkenőcsöt is kapott (a kapszaicin az a vegyület, melytől a paprikát csípősnek érezzük). A krém hő- és fájdalomérzetet vált ki, az ezen érzésekért felelős receptorok ingerlésével pedig el lehet nyomni az egyéb típusú fájdalmakat. A nő esetében a kenőcs hatásosnak bizonyult.

Bár a kannaboid hiperemezis szindrómáról keveset tudni, a kutatók úgy vélik, hogy a marihuána elhagyása segíthet a gyógyulásban. Az új jelentésben szereplő páciens maga is lemondott a kábítószer használatáról, állapota pedig azóta jelentősen javult.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik