Tudomány

Százmillió fokot csináltak a Földön

Kínai kutatók kulcsfontosságú tesztet hajtottak végre egy fejlesztés alatt álló fúziós reaktorral. A kísérlet során a Nap belső hőmérsékleténél több mint 6,5-szer nagyobb forróságot hoztak létre.

A szakértők a Kínai Tudományos Akadémia Hofeji Fizikatudományi Intézetéhez tartozó EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak, azaz Kísérleti Fejlett Szupervezető Tokamak) segítségével hajtották végre a történelmi kísérletet – írja az IFLScience.

A berendezésben több mint 100 millió Celsius-fokos hőmérséklet keletkezett,

korábban egyetlen kutatócsapatnak sem sikerült ilyen forróságot létrehoznia.

Az EAST egy tokamak, az efféle fánk alakú reaktorok olyan mágneses mezővel rendelkeznek, amely alkalmas a forró plazma tárolására. Az elmúlt évek során a kutatók több olyan reaktort is építettek, melyek rövid ideig, nagyjából egy percig képesek voltak fenntartani a plazmát.

Az új kínai kísérlet azért lenyűgöző, mert elképesztő forróságot sikerült létrehozniuk. A Nap belső hőmérséklete mintegy 15 millió Celsius-fok, a Földön azonban nagyjából hétszer magasabb hőmérsékletre van szükség a magfúzió beindításához.

Amennyiben sikerülne elérnünk ezt a forróságot, az rendkívül kifizetődő lenne. A maghasadással ellentétben a fúzió során ugyanis meglehetősen kevés radioaktív hulladék keletkezik.

A kínai tudósok tavaly már felállítottak egy rekordot, amikor 101,2 másodpercig tároltak plazmát, mostanában azonban inkább az anyag hőmérsékletének növelésére koncentrálnak. Ha a forróságot és a tárolás idejét is sikerülne stabilizálniuk, igen tiszta és gyakorlatilag kifogyhatatlan energiaforráshoz juthatnának.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik