Tudomány

Meteorhullás lesz a hétvégén

A Leonidák meteorraj most hétvégén éri el csúcsát, ezért aki szeretne meteorokat csodálni, annak érdemes elvonulnia a városi fényektől.

A Leonidák a legismertebb meteorrajok közé tartoznak – írja az IFLScience. 1833-ban a csoport kivételes kitörést produkált: egyetlen óra alatt 200 ezer fényjelenség tűnt fel az égen. Idén a Leonidák csúcsa messze nem lesz ilyen látványos: a becslések alapján óránként 15 meteorra számíthatunk.

A meteorraj szülőégitestje a 55P/Tempel-Tuttle nevű üstökös. Az objektum 33 év alatt kerüli meg a Napot, keringése során pedig törmeléksávot hagy maga után. Mikor a Föld átkel ezen a törmelékcsíkon, az üstökösről levált részecskék találkoznak bolygónk légkörével, ilyenkor figyelhető meg a meteorhullás. A 55P/Tempel-Tuttle 1998-ban közelítette meg legutóbb a Földet, így most bolygónk az üstökös törmeléksávjának legkevésbé sűrű részén kel át.

A Leonidák elnevezése az Oroszlán, azaz Leo csillagképből eredeztethető. A rajhoz tartozó meteorok radiánsa, azaz látszólagos forrása ugyanis ezen csillagképnél található. Bár a meteorok látszólag innen érkeznek, nem érdemes megkeresni radiánsukat, ugyanis a látványosabb, hosszabb fénycsóvák épp ezen ponttól messzebb alakulnak ki.

A legtöbb fényjelenséget szombat éjszaka, éjfél után lehet megfigyelni.

Fontos, hogy ha az ember úgy dönt, hogy megnézi a meteorhullást, vonuljon kellően sötét helyre, a fényszennyezés ugyanis megnehezíti a meteorok észlelését. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az emberi szemnek 15-20 percre van szüksége a sötétség megszokásához, és akár már a telefon fénye is elég lehet ahhoz, hogy szemünk pillanatok alatt elszokjon a sötéttől.

Akkor sem kell izgulni, ha az időjárás nem lesz kedvező, ugyanis a Leonidák egészen november végéig láthatóak maradnak.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik