Tudomány

Félelmetes dolog derült ki egy 45 éves katonai jelentésből

24.hu
24.hu

2018. 11. 10. 10:11

A vietnami háború végén az amerikai hadsereg nagyjából 2000 aknát telepített Haiphong közelében. 1972. augusztus 4-én aztán különös dolog történt: egy amerikai légi különítmény 30 perc alatt számos váratlan és megmagyarázhatatlan aknarobbanást figyelt meg a környéken.
Korábban a témában:

Egy közelmúltban újraminősített katonai dokumentum most magyarázatot ad a különös jelenségre – írja az IFLScience. A 143 oldalas dokumentum a Haiphong hadművelet néhány különös részletéről, így a szokatlan aknarobbanásokról is beszámol.

1972 augusztusában csillagunk MR 11976 jelű régiója rendkívül aktív volt, a Napból kiáradó töltött részecskék a Föld mágneses mezejét is elérték, és áramkimaradásokat okoztak.

Mivel a telepített aknákat úgy készítették el, hogy érzékenyek legyenek a mágneses változásokra, feltételezhető, hogy a naptevékenység váltotta ki felrobbanásukat.

A katonai jelentés szerint a hadsereg összesen 2048 aknát helyezett el, az augusztusi napviharokat követően azonban ezek egy jelentős része megsemmisült. A dokumentum alapján igen valószínű, hogy a jelenség hátterében a Nap aktivitása állt.

A napviharok során a Föld mágneses mezeje ingadozásokat tapasztal, ez pedig befolyással lehet az elektromos hálózatokra. Az efféle események egy másik jele lehet, hogy a sarki fények a pólusoktól távolabb is látványossá válnak.

A számítások alapján az 1972 augusztusi naptevékenység nem volt kifejezetten erős, ugyanakkor elképzelhető, hogy a napvihart több kisebb kitörés előzte meg, melyek megtisztították az utat a későbbi esemény előtt.

Kiemelt fotó: NASA/GSFC/Solar Dynamics Observatory

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.