Tudomány

Félelmetes dolog derült ki egy 45 éves katonai jelentésből

A vietnami háború végén az amerikai hadsereg nagyjából 2000 aknát telepített Haiphong közelében. 1972. augusztus 4-én aztán különös dolog történt: egy amerikai légi különítmény 30 perc alatt számos váratlan és megmagyarázhatatlan aknarobbanást figyelt meg a környéken.

Egy közelmúltban újraminősített katonai dokumentum most magyarázatot ad a különös jelenségre – írja az IFLScience. A 143 oldalas dokumentum a Haiphong hadművelet néhány különös részletéről, így a szokatlan aknarobbanásokról is beszámol.

1972 augusztusában csillagunk MR 11976 jelű régiója rendkívül aktív volt, a Napból kiáradó töltött részecskék a Föld mágneses mezejét is elérték, és áramkimaradásokat okoztak.

Mivel a telepített aknákat úgy készítették el, hogy érzékenyek legyenek a mágneses változásokra, feltételezhető, hogy a naptevékenység váltotta ki felrobbanásukat.

A katonai jelentés szerint a hadsereg összesen 2048 aknát helyezett el, az augusztusi napviharokat követően azonban ezek egy jelentős része megsemmisült. A dokumentum alapján igen valószínű, hogy a jelenség hátterében a Nap aktivitása állt.

A napviharok során a Föld mágneses mezeje ingadozásokat tapasztal, ez pedig befolyással lehet az elektromos hálózatokra. Az efféle események egy másik jele lehet, hogy a sarki fények a pólusoktól távolabb is látványossá válnak.

A számítások alapján az 1972 augusztusi naptevékenység nem volt kifejezetten erős, ugyanakkor elképzelhető, hogy a napvihart több kisebb kitörés előzte meg, melyek megtisztították az utat a későbbi esemény előtt.

Kiemelt fotó: NASA/GSFC/Solar Dynamics Observatory

Ajánlott videó

Olvasói sztorik