Tudomány

Kína hatalmas dobásra készül

A Nemzetközi Űrállomás első alkotóelemeit több mint 20 éve bocsátották fel, az űreszköz fedélzetén pedig immár 18 éve dolgoznak szakértők. Jelenleg ez az egyetlen működő moduláris űrállomás, ez azonban rövid időn belül megváltozhat.

Kína bemutatta az új űrállomás központi moduljának életnagyságú másolatát – írja a Futurism. A replikáról az ország legnagyobb légi közlekedési kiállításán, az Airshow Chinán rántották le a leplet.

Az űrállomás programját Tienkungnak nevezik, ez kínaiul annyit tesz: Mennyei Palota. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) készülő vetélytársának főmodulja 17 méter hosszú és 54 tonnás, a tervek alapján három űrhajóst tud majd befogadni. Ezzel az állomás valamivel kisebb lesz, mint az ISS.

Ennek ellenére a Tienkung fejlesztése kiemelten fontos. Kína hatalmas dobásra készül,

hiszen több mint 20 éve nem bocsátottak fel moduláris űrállomást.

A Tienkung fedélzetén a szakértők a legújabb technológiákat felhasználva biológiai és mikrogravitációs kísérleteket fognak végrehajtani.

Az állomás technikailag Kínához tartozik majd, de a fedélzetére az ENSZ tagjai is küldhetnek űrhajósokat. A tervek alapján a Tienkung építése 2022-ben fejeződik be.

A Tienkung név ismerősen csenghet, hiszen a közelmúltban meglehetősen sokat szerepelt a hírekben az űrállomás prototípusa, a Tienkung-1. A kísérleti űrállomás (melyre gyakran inkább űrlaborként hivatkoznak) hosszú zuhanást követően idén márciusban csapódott a Csendes-óceánba. A másik prototípus, a Tienkung-2 egyelőre még üzemel, de az utóbbi időkben egyre lejjebb ereszkedett, ezért feltételezhető, hogy rövidesen ezt is kiiktatják a kínai szakértők.

Kiemelt fotó: AFP / Shan he / Imaginechina

Ajánlott videó

Olvasói sztorik