Tudomány

Sokkoló felfedezésre jutottak Pompeiinél

Szakértők egy csoportja öt csontvázat tárt fel a romváros területén. A kutatók arra gyanakszanak, hogy a maradványok egyazon család tagjaitól származnak.

Bár a szakértők régóta dolgoznak a Vezúv által elpusztított Pompeii és Herculaneum területén, még napjainkban is sorra bukkannak elő a lelőhelyeken az izgalmasabbnál izgalmasabb maradványok. Régészek egy csoportja ezúttal öt emberi csontvázat azonosított egy pompeji lakóházban – írja az IFLScience.

A kutatók szerint a csontvázak két nőhöz és három gyerekhez tartoztak. A leletek egy hálószobában feküdtek, valószínűsíthető, hogy az áldozatok ide menekültek be a kitörés elől. A szakértők azt gyanítják, hogy a maradványok egyazon család tagjaitól származnak.

Massimo Osanna, a pompeji régészeti lelőhely igazgatója azt mondta, a maradványok érintetlenek, nem tűnik úgy, hogy a fosztogatók megbolygatták volna őket.

Ez egy sokkoló felfedezés, ugyanakkor a kutatás történetében nagyon fontos

– nyilatkozta Osanna.

A kutatók a csontvázakat akkor találták meg, amikor az érintett lakóháznál folytattak feltárásokat. Az épület az utóbbi idők egyik legfontosabb felfedezése Pompeiinél, ugyanis arról árulkodik, hogy a Vezúv pusztító kitörése a feltételezettnél később történhetett.

A katasztrófáról az információk többségét ifjabb Plinius leveleiből ismerjük. A római író jelen volt a kitöréskor, utóbb pedig írásban is beszámolt az eseményről. Feljegyzései alapján a Vezúv időszámítás előtt 79-ben, augusztusban tört ki, az újonnan azonosított ház falán található felirat azonban másról árulkodik.

16 nappal november első napja előtt mértéktelen mennyiségű étellel kényeztette magát

– áll a feliraton. A dátum átszámítva október 17-re utal.

A szakértők úgy vélik, hogy a ház még építés alatt állt, amikor a szöveget egy rongáló felírta a falra. Amennyiben a ház építése nem tartott hosszú ideig, úgy elképzelhető, hogy a felirat időszámítás előtt 79 októberében került fel a az épületre. Ez azt jelenti, hogy a katasztrófa nem augusztusban, hanem hónapokkal később következett be.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó