Tudomány

85 év után új krokodilfajt azonosítottak

Szakértők egy csoportja a súlyosan veszélyeztetett páncélos krokodilt tanulmányozva felfedezte, hogy a korábban egyetlen fajnak tekintett populáció valójában két fajt alkot.

A páncélos krokodil egy közepes termetű krokodilfaj, amely Afrika trópusi éghajlatú területein él, és főként az édesvizekben fordul elő. A hüllő nevét különleges páncélzatáról kapta: a többi krokodilfélével ellentétben a fajnál a nyaki pikkelypáncélok nem különülnek el a hátpáncéltól.

A Floridai Egyetem és az Iowai Egyetem munkatársai a faj egyedeinek DNS-ét elemezték, emellett pedig fizikai jellegzetességeiket is felmérték – írja az MTI. A kutatók vadon és fogságban élő példányokat vizsgáltak hat afrikai országban.

Az elemzés során kiderült, hogy a korábban egyetlen fajnak tekintett páncélos krokodil valójában két önálló fajt alkot.

Az általuk közép-afrikai páncélos krokodilnak elnevezett hüllő az első élő krokodilfaj, melyet az elmúlt mintegy 85 évben fedeztek fel.

A páncélos krokodil elismerése két különálló fajként nagy aggodalomra ad okot fajmegőrzés szempontjából. Becsléseink szerint a páncélos krokodiloknak csupán tíz százaléka él Nyugat-Afrikában, ami azt jelenti, hogy az egyik leginkább veszélyeztetett krokodilfaj a világon”

– nyilatkozta Matthew Shirley, a Floridai Nemzetközi Egyetem szakértője és az új fajt leíró tanulmány szerzője.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2014-ben nyilvánította súlyosan veszélyeztetettnek a páncélos krokodilt. A hüllőt élőhelyének elvesztése, a vadászat, illetve a túlhalászat is fenyegeti.

A nyugat-afrikai és a közép-afrikai páncélos krokodil első ránézésre azonosnak tűnik, ám nemcsak DNS-ük, hanem koponyaformájuk és a pikkelypáncéljuk is különbözik. Shirley bízik benne, hogy a páncélos krokodilok egyedfejlődésének és taxonómiájának jobb feltérképezése felkelti majd az érdeklődést a fajok iránt, melyek sokáig a világ legkevésbé ismert krokodilféléi voltak.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik