Tudomány

A magyar kutatók már dolgoznak a poloskainvázió ellenszerén

A poloskainváziót valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: a rovarok tömegével húzódnak be a házakba és lakásokba. Sajnos a szakértők egyelőre nem ismerik az inváziós vándorpoloskák és márványospoloskák természetes ellenségeit, az ugyanakkor pozitívum, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda létrehozásán.

Az elviselhetetlen inváziót két, itthon nem őshonos poloskafaj okozza, melyek az egyre hűvösödő éjszakák hatására melegebb helyet keresve behúzódnak az otthonokba – áll az MTA közleményében. Az érintett fajok a zöldes színezetű vándorpoloska (Nezara viridula) és a barnás mintázatú márványospoloska (Halyomorpha halys), melyek csupán néhány éve jelentek meg az országban, mégis látványosan elszaporodtak.

A vándorpoloska trópusi eredetű, a kutatás feltételezi, hogy Etiópia környékéről származik, míg a márványospoloska Kelet-Ázsiából származik. Növényevő fajokról van szó, amelyek az emberre nem jelentenek veszélyt. Azonban, ahogy a szintén idegenhonos, inváziós faj, a nyugati levéllábú poloska (Leptoglussus occidentalis) esetében már regisztrálták a hazai kutatók, táplálékkeresés során előfordulhat, hogy véletlenszerűen megszúrják az embert”

– nyilatkozta Kontschán Jenő, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója.

Bár a rovarok az emberre nem veszélyesek, így is rengeteg kárt okoznak. Az élőlények ellepik a mezőgazdasági területeket, kerteket és virágokkal teli erkélyeket, és károsítják a növényeket. A poloskajárás után a zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatatlanná válnak, a poloskák jelenléte ráadásul rendkívül zavaró is.

Kész horror a módszer, ami megállíthatná a poloskainváziót
A fürkészdarazsak sokat segíthetnének, de a hazai fajoknak nem igazán fűlik a foguk poloskákhoz. Mutatjuk, miért tehetetlen az ember és a természet az egyre nagyobb invázióval szemben.

A rovarok ellen egyelőre a rovarirtószerek jelentik a legjobb fegyvert, a kutatók azonban már dolgoznak az alternatív eszközök megtalálásán.

Mindenképp fontos mielőbb elpusztítani a lakásba bejutó poloskákat, mert a védett helyeken áttelelő egyedek lesznek az alapítói a következő évi populációknak. Előszeretettel húzódnak fáskamrákba, sufnikba, pincékbe, ahol a kb. 1 cm-es résekben, repedésekben sokszor több tucat egyed is elrejtőzhet”

– mondta Kontschán Jenő.

Poloskainvázió – így védekezhet
A napokban tömegesen húzódnak a lakásokba idegenhonos, kártékony poloskák: sokan vannak, zavaróak és alkalom adtán elviselhetetlen bűzzel járnak. Meg kell tőlük szabadulni, de hogyan?

A szakértők jelenleg nem ismerik a két poloskafaj magyarországi természetes ellenségeit. Az MTA ATK Növényvédelmi Intézetének kutatói igyekeznek megtalálni a vándorpoloska és a márványospoloska külső és belső parazitáit, abban bízva, hogy ezek az élősködők segíthetnek a populációk visszaszorításában. A szakértők azt is próbálják felderíteni, hogy melyek a rovarok preferált növényei.

Ez azért lényeges, mert van esély arra, hogy az értékesebb növényeink közé olyan, számunkra kevésbé értékes növényeket ültessünk, amelyekre inkább át tudjuk csábítani a poloskákat”

– mondta Kontschán Jenő.

A kutatók emellett egy környezetbarát gyérítési módszer kidolgozásával is foglalkoznak: a jellegzetes telelőhelyeket modellezik azzal a céllal, hogy egy könnyen és egyszerűen megsemmisíthető csapdát fejlesszenek ki. Kontschán Jenő szerint 2020-ra, a kutatást finanszírozó GINOP-pályázat végére lehet kész a csapda prototípusa.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.