Tudomány

Fokozódni fog a poloskainvázió

A büdösbogaraknak kedvez az enyhe idő.

A Magyarországot megszálló invazív poloskafajokkal egyelőre nem tudunk mit kezdeni, inváziójukra ráadásul előbb-utóbb évente kétszer is számítani lehet – mondta a Klubrádiónak a Magyar Rovartani Társaság alelnöke.

Merkl Ottó szerint a kétfajta rovar (a vándor-  és a márványospoloska) visszaszorulására jó ideig nincs esély. Afrikában és Ázsiában főleg a fürkészdarazsak tartják kordában a populációjukat, nálunk nincs természetes ellenségük.

Bármilyen növényen megtelepednek, és gyorsan nőnek, minél melegebb az idő annál jobban. Az entomológus szerint a kártevők ellen azert nehéz védekezni, mert nagyon rövid ideje vannak itt, a szakembereket is meglepte gyors szaporodásuk.

A vegyszerek, amelyek ellenük hatásosak, minden más rovart is elpusztítanak, külön kemikáliát fejleszteni sok pénz és idő, amikor pedig védekezi kellene, érik a termés, permetezni már nem lehet. Marad a szúnyogháló. A szakember szerint az inváziónak az első fagyok vetnek véget, utána tavasszal újra jönnek a poloskák.

Poloskainvázió – így védekezhet
A napokban tömegesen húzódnak a lakásokba idegenhonos, kártékony poloskák: sokan vannak, zavaróak és alkalom adtán elviselhetetlen bűzzel járnak. Meg kell tőlük szabadulni, de hogyan?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik