Tudomány

Meglepő dolog derült ki a T. rexről

A T. rex olyan hatalmas és nehéz volt, hogy a föld is beleremegett lépéseibe, így könnyen érzékelhető volt közeledése. Legalábbis a Jurassic Park-széria alapján ezt gondoljuk. Egy új kutatás szerint ugyanakkor a ragadozó valójában észrevétlenül tudta megközelíteni prédáját.

Ernesto Blanco, az uruguayi Köztársasági Egyetem munkatársa és kollégái arra jutottak, hogy a hatalmas ragadozó által keltett rezgéshullámok valójában elősegítették a rejtőzködést – írja az IFLScience.

A modern elefántok gyakran használják kommunikációra a szeizmikus hullámokat. Elképzelhető, hogy bizonyos dinoszauruszok, például a Tyrannosaurus rex is hasonló módon adott át információkat fajtársainak, lépései azonban az álcázást is segítették.

A szakértők a ragadozó lábformáját elemezve arra következtettek, hogy a T. rex által mozgás közben keltett rezgéshullámok egyenletesek maradtak,

így a préda képtelen volt eldönteni, hogy a ragadozó épp közeledik, vagy távolodik.

A vizsgálatban Blancóék 64 megkövesedett dinoszauruszlábnyomot elemeztek – a leletek közt egyaránt voltak növény- és húsevőktől származó lábnyomok. Adataik alapján a theropodák, így a T. rex lábfeje jóval hosszabb volt, mint a többi elemzett dinoszauruszé.

Az analízist követően a csapat szimulálta az egyes lábfejek által keltett rezgéseket. Az adatok azt mutatták, hogy a T. rex lépései 25 méteres távolságon belül egyenletesnek tűntek, így a ragadozók könnyedék megközelíthették áldozatukat. A kutatók az efféle rejtőzködést rezgéshullámos álcázásnak nevezték el.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy valamely modern állat ezt az álcázást használná

– nyilatkozta Blanco hozzátéve, hogy új koncepcióról van szó, ezért lehetséges, hogy eddig egyszerűen senki sem kereste az efféle rejtőzködés nyomait.

Az utóbbi időkben a paleontológusok egyre több meglepő részletet derítenek fel a legendás ragadozóról. Az elmúlt időszakban például kiderült, hogy a T. rexet nem lehetett túl nehéz lefutni, fogait pedig ajkak takarhatták.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik