Tudomány

Nem lehetett túl nehéz elmenekülni egy T. rex elől

A Jurassic Park egyik legismertebb jelenetében három karakter, Ellie Sattler, Robert Muldoon és Ian Malcolm egy autóval próbál elmenekülni egy Tyrannosaurus rex elől. A hősök végül épp bőrrel megússzák az izgalmas hajszát. Vajon tényleg képes lett volna felvenni a versenyt a ragadozó egy modern járművel? Egy új tanulmány szerint a válasz egy egyértelmű nem.

A szakértők szerint a hatalmas ragadozó tömege és mérete arra utal, hogy a T. rex egyáltalán nem tudott futni. Úgy tűnik, az élőlény nemhogy egy autót nem tudott volna üldözőbe venni, de akár egy ember is könnyűszerrel elmenekülhetett volna előle.

A dinoszaurusz ugyanis maximum 18 kilométer per órás sebességgel tudott haladni.

Az új tanulmány szerint ha ennél gyorsabban sétált volna, lábai egyszerűen felmondták volna a szolgálatot.

William Sellers, a Manchesteri Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint a T. rex és más nagytestű dinoszauruszok futási képességei évtizedek óta vita tárgyát képezik a paleontológusok körében. A különböző vizsgálatokban eltérő módszereket használtak, így igen változatos becslések születtek az élőlények maximális sebességével kapcsolatban. Sellers úgy véli, új technikák kifejlesztésére van szükség a pontosabb számítások érdekében.

A kutató kollégáival ez alkalommal két eltérő biomechanikai módszert használt az óriás mozgásának modellezéséhez – az egyik technika a test dinamikáját, a másik a csontokat érő nyomást elemezte. A vizsgálat rávilágított, hogy amennyiben egy T. rex megpróbált volna futni, feltehetőleg eltörte volna saját lábát.

A kétlábú húsevő életmódja egy másik régi kérdés a paleontológiában. A szakértők alapvetően két állásponton vannak a dinoszaurusz viselkedését illetően: az egyik csoport szerint az élőlény igazán félelmetes, aktív ragadozó volt, a másik szerint inkább dögevő lehetett.

Az új eredmények alapján inkább utóbbi tábornak lehet igaza, természetesen elképzelhető, hogy a T. rex vegyes életmódot folytatott. Nem kizárható, hogy képes volt elejteni a leglomhább növényevőket, ugyanakkor gyakran elfogyasztotta a dögök húsát is.

Az is érdekes kérdés, hogy miként változhatott meg a húsevők magatartása öregedésük során. Bizonyos korábbi tanulmányok szerint ahogy az élőlények idősödtek, törzsük egyre nagyobb lett, míg végtagjaik hosszának aránya csökkent. Ez arra utal, hogy az öregebb példányok jóval nehézkesebben mozogtak. Sellers az új eredmények ismeretében nem ért egyet ezen elmélettel, és úgy véli, hogy modelljüket érdemes lenne szélesebb körben alkalmazni.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik