Tudomány

Megtalálták minden idők legnagyobb madarát

A közelmúltban azonosított elefántmadár egykor Madagaszkár szigetén élt. A faj végül az emberi tevékenység hatására pusztult ki mintegy ezer évvel ezelőtt.

A becslések alapján a kihalt, röpképtelen madár akár 800 kilogrammot is nyomhatott – írja a Live Science. Mikor az élőlény két lábon állt, megközelítőleg 3 méter magas lehetett.

A kutatók már a 19. század óta gyűjtik és vizsgálják az elefántmadarak csontjait. James Hansford, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa és az új tanulmány vezető szerzője szerint ugyanakkor a most azonosított állat maradványait eddig hibásan az Aepyornis maximus fajhoz kötötték.

Az elefántmadarak sokszínűségének felmérése nagyjából 150 éve okoz nehézséget a tudósoknak. Az 1800-1900-as években a szakértők annyira fellelkesültek az elefántmadár-leletektől, hogy összevissza, gyakran töredékek alapján kezdtek el leírni új fajokat.

Az új vizsgálatban Hansford több száz, a világ különböző múzeumaiban őrzött csontot tanulmányozott. Miután rögzítette a leletek adatait, egy számítógépes program segítségével megállapította, hogy a maradványok méretük alapján elkülöníthető csoportokra oszthatóak. A kutató így három, korábban ismeretlen nemet fedezett fel.

Hansford az új fajt Vorombe titannak nevezte el. Az állat még az Aepyornis maximusnál is nagyobb volt, így a faj lehetett

minden idők legnagyobb madara.

Miután az elefántmadarak főként az emberi tevékenység hatására eltűntek, Madagaszkár ökoszisztémája drámaian átalakult. Azok a növények, melyek korábban a madarak magterjesztő képességére támaszkodtak, kihaltak. Hansford úgy véli, ezen folyamat megértése természetvédelmi szempontból napjainkban is igen fontos.

Kiemelt képünkön egy Aepyornis maximus koponyája látható, kép: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik