Tudomány

Vakító fényjelenség tűnt fel az égen

Sikeresen szállított az űrbe egy műholdat a SpaceX egy Falcon 9 rakéta segítségével. Az eseményről káprázatos képeket készítettek a kaliforniaiak.

A Falcon 9 egy argentin műholdat, a SAOCOM 1A-t állította pályára a Los Angelestől északnyugatra fekvő Vandenberg Légitámaszpontról indulva – írja a BBC. A rakétaindítás utáni pillanatokról igen látványos felvételek készültek.

A rakéta helyi idő szerint vasárnap este szállt fel. 8 perccel az indítás után a Falcon 9 első fokozata már vissza is tért a légibázisra. Ez volt az első alkalom, amikor a SpaceX egyik újrahasznosítható rakétája Amerika nyugati partján landolt.

A rakétafelbocsátás annyira lenyűgözte a helyieket, hogy még a Los Angeles-i polgármester, Eric Garcetti is megosztott egy képet az eseményről.

A SpaceX rengeteg pénzt spórol meg újrahasznosítható rakétáival. Ez volt a 30. alkalom, amikor a vállalatnak sikerült visszahoznia a földre egy rakétjáát.

A Falcon 9 által pályára állított új műhold egyébként 620 kilométeres magasságban fog keringeni, és természeti katasztrófákat, a terméshozamot és a talaj nedvességtartalmát fogja elemezni.

Kiemelt fotó: DANIEL J. QUINAJON / US AIR FORCE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik